Zdravlje
29.09.2022. 04:30
Beta

Kina

Demencija sada može da se predvidi, kažu stučnjaci

starost, demencija
Izvor: Shutterstock

Kineski stručnjaci razvili su novi model predviđanja rizika od demencije koji u roku od pet, deset i više godina, može predvideti ovu bolest, prenosi Sinhua.

 

Na osnovu UK Biobank (UKB), velike biomedicinske baze podataka, istraživački tim je pratio 425.159 osoba koje nemaju demenciju, starosti 40-69 godina. U periodu praćenja od, u proseku, 11,9 godina, 5.287 učesnika razvilo je incidentnu demenciju, a 2.416 Alchajmerovu bolest.

Istraživači su primenili strategiju zasnovanu na podacima za identifikaciju faktora rizika iz 366 varijabli kod kandidata koje pokrivaju sveobuhvatan spektar genetskih faktora i faktora životne sredine, navodi se u radu objavljenom u časopisu EClinicalMedicine.

Istraživači su zatim koristili algoritam mašinskog učenja da izračunaju važnost svakog pokazatelja za model predviđanja demencije, odabrali prvih deset i konstruisali novi model predviđanja rizika od demencije nazvan UKB-DRP.

Među deset glavnih faktora rizika su starost, geni, procenat masti na nogama, uzimanje lekova, životni vek majke, dugotrajne bolesti...

Prednost modela UKB-DRP je u tome što se deset pokazatelja može brzo dobiti anketom, jednostavnim fizičkim pregledom i rutinskim testom krvi, rekao je Ju Đintai, profesor u bolnici Huašan na Univerzitetu Fudan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šetnja kao lek za demenciju
Penzioneri

Važno je biti aktivan

10.08.2021. 17:05

Šetnja kao lek za demenciju

Godinu dana redovnog vežbanja i šetanja pokazali su se kao efikasni u poboljšanju prokrvljenosti mozga kod starijih ljudi sa kognitivnim poteškoćama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve