Zdravlje
14.06.2023. 04:10
Beta

Hvala im!

Koliko je u Srbiji davalaca krvi i gde ih je najviše

krv, davanje krvi
Izvor: Shutterstock

Požarevac, Pirot i Vranje gradovi su koji su tokom prošle godine imali najviše davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika, pokazuju rezultati istraživanja Crvenog krsta Srbije predstavljenog povodom 14. juna, Svetskog dana davalaca krvi.

Procentualno najviše davalaca krvi u kategoriji opština u 2022. godini imali su Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i Obrenovac.

U Srbiji je tokom 2022. godine prikupljeno 208.000 jedinica krvi, a pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković kazala je da je u prva tri meseca ove godine prikupljeno 6.500 jedinica krvi više nego u istom periodu prošle godine.

Ocenila je da je svest po pitanju davanja krvi sve bolja i podsetila da je Ministarstvo zdravlja u martu forimiralo posebnu radnu grupu za promociju, regrutovanje i zadržavanje dobrovoljnih davalaca krvi i komponenata krvi.

Crveni krst Srbije predstavio je i Istraživanje zadovoljstva dobrovoljnih davalaca krvi za 2022. godinu u kom je učestvovalo 2.962 ispitanika.

Rezultati su pokazali da su 62 odsto anketiranih redovni davaoci krvi, koji daju krv dva do četiri puta godišnje, dok četvrtina njih krv daje jednom godišnje ili ređe.

Tokom pandemije korona virusa, 20 odsto inače redovnih davalaca odustalo je od davanja krvi, pokazuju rezultati istraživanja.

Iz Crvenog krsta su naveli i da je na ovogodišnjem konkursu "Krv život znači" ostvaren do sada "najbolji odziv" škola i učenika.

Učestvovalo je 35.500 učenika iz Srbije, među kojima su mlađi osnovci konkurisali literarnim, likovnim radovima i video sadržajima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Red ispred Instituta za transfuziju krvi (FOTO)
Dobrovoljno davanje krvi

Beograd

03.05.2023. 15:44

Red ispred Instituta za transfuziju krvi (FOTO)

Nakon potresnih vesti o masakru u školi u Beogradu, mnogobrojni stanovnici Beograda poželeli su da pomognu deci koja su povređena prilikom pucnjave.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve