Zdravlje
10.01.2023. 17:45
Beta

Korona

Nove buster vakcine pomažu starijima

vakcine
Izvor: Shutterstock

Nove buster Fajzer vakcine protiv kovida-19 smanjuju za 81 odsto hospitalizaciju Izraelaca starijih od 65 godina, pokazali su nedavno objavljeni rezultati izraelske studije.

Ta studija o ažuriranim Fajzer vakcinama, koje su letos odobrene, pokazala je da se rizik od smrti smanjuje za 86 odsto, ali se taj podatak smatra manje pouzdanim indikatorom o efikasnosti od statistike hospitalizacije, prenose  izraelski mediji.

Rezultati istraživanja, prvog većeg u svetu o "bivalantnim vakcinama" protiv različitih sojeva korona virusa, objavljeni su na internetu 3. januara, ali još nisu recenzirani.

Nema međutim podataka o tome koliko su efikasnije nove vakcine u poređenju sa prvobitnim, pre nego što su prilagođene za omikron soj.

Umesto toga studija se bavi praktičnijim pitanjem koje se postavlja u zemljama u kojima se "bivalentne vakcine" daju i gde se stariji ljudi ohrabruju da redovno prime buster.

"Poruka je da ako imate više od 65, buster vam daje dodatnu zaštitu.Ta ekstra zaštita se dodaje onoj od ranijih vakcina i može da vas drži podalje od bolnice i spasi vam život", rekao je autor studije doktor Ronen Arbel.

On je objasnio da je studija usredsređena na Fajzer vakcine, ali da ima razloga za optimizam i u odnosu na Modernu pošto je tehnologija slična i vakcinacija ima sličnu efikasnost.

Studija je označila bivalentne bustere "efikasnim i osnovnim sredstvom" za smanjenje rizika od smrti obolelih od kovida i obolevanja kod starijih od 65 godina.

Doktor Arbel je ocenio da je relevantnost studije globalna i nada se da ističe značaj bustera onima koji utiču na politiku i javnosti.

Kako je naveo namerno nije ispitana stopa zaražavanja jer glavni cilj i važnost vakcine nije izbegavanje infekcije već smanjenje ozbiljnosti bolesti i broj smrtnih slučajeva.

Za novu studiju analizirani su anonimizovani podaci članova najveće izraelske zdravstvene službe Klalit starijih od 65 koji su primili prvobitne vakcine protiv kovida, više od 500.000 ljudi.

Upoređivani su podaci hospitalizacije i smrtnih slučajeva kod onih koji jesu i onih koji nisu primili buster od 24. septembra, kada su ažurirane vakcine postale standardne u Izraelu.

Rezultati istrživanja su ohrabrujući imajući u vidu da je bivaletna vakcina odobrena iako su podaci o njenoj efikasnosti bili ograničeni, ocenio je doktor Doron Necer, jedan od autora studije.

Oni pokazuju nedvosmisleno da je vakcina protiv omikrona povezana sa smanjenjem rizika od hospitalizacije i smrtnosti od korona virusa, uključujući mnoge nove sojeve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto su bivalentne vakcine bolje od drugih
Vakcinacija

Stigle i kod nas

29.12.2022. 17:05

Zašto su bivalentne vakcine bolje od drugih

Ministarstvo zdravlja Srbije nabavilo je prvu bivalentnu vakcinu protiv kovida-19 od bespovratnih sredstava Evropske unije, koju građani mogu da prime u domovima zdravlja ili na Institutu Batut, saopštila je EU info mreža.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve