Zdravlje
10.12.2022. 10:51
R.E./RTS

Ministarka zdravlja

Grujičić: "Termini za preglede moraju da budu otvoreni celog meseca"

1
Izvor: Beta/NALED

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da će lekari celog meseca moći da zakazuju preglede u bolnicama.

"Mi koji radimo u klinikama, svako od nas jednom nedeljno ima neki svoj ambulantni termin i mi nismo ni bili svesni da je to zaista samo od 1. do 5. Naravno da svo vreme treba da budu otvoreni termini. Meni je potpuno nejasno zašto je to bilo od 1. do 5.", navodi Grujučićeva.
 

Ukazuje da svi lekari specijalisti rade po istim protokolima, po istim principima, te da nema nikakvog razloga da pacijenti traže starijeg ili mlađeg lekara.

"Ali ako hoće nekog određenog, onda će možda sačekati nedelju ili dve, ali je važno da doktori u domovima zdravlja ne moraju da gledaju prvih pet dana u ekrane već da zakazuju kad god mu dođe pacijent i to će biti u stanju bilo kada u mesecu radnim danima. Ono što je hitno ide u Urgentni centar", navodi Grujičićeva za RTS.

Navodi da će to da zaživi od 20. decembra. 

"Zadatak koji sam dala pomoćniku za digitalizaciju u Ministarstvu zdravlja gospodinu Tanaskoviću je da to krene da zaživi od 20. decembra", navodi ministrka.

Lekari
Izvor: Shutterstock

Navodi da uvek mora da ima otvorenih termina.

"Ne mogu da se popune, onda su odgovorni direktori. Znači stalno mora da bude zeleno. Neka bude 25 pregleda što da ne, koliko puta sam ostala do 7 sati uveče da pregledam pacijente. Neka se plati to ljudima, ja nemam ništa protiv, prekovremeni sati, kako god, ali ne može da se desi da ja pregledam pet u državnoj službi a onda 25 u privatnoj", ističe ministarka.
 

Navodi da svi oni koji imaju problem sa zakazivanjem mogu da joj se obrate na mejl [email protected].

"Samo gledam mejlove, ako pacijenti imaju bilo kakav problem da bilo šta zakažu neka pišu na tu mejl adresu prvo ćemo im zakazati, a drugo ja ću da vidim zbog čega ljudi moraju da se obraćaju Ministarstvu da bi došli do termina", navodi Grujičićeva.

Ukazuje da su aparati nabavljeni, da će sada svaka bolnicu imati skener.

"Pa molim vas, nemoguće je da ljude šalju privatno. Ako direktor nije u stanju da svoje radiologe organizuje tako da oni moraju da urade pacijente koji ima državno zdravstveno osiguranje, e pa onda neće biti direktori", poručila je ministarka.

Ukazala je da i da je digitalizacija, veoma važna za zdravstveni sistem i da je bitno dovesti optički kabl do ambulanti u svakom selu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Danica Grujičić: "Ukoliko budem ministar zdravlja..."
vlada srbije

Nova vlada

28.08.2022. 15:55

Danica Grujičić: "Ukoliko budem ministar zdravlja..."

Neurohirurg i prva na parlamentarnoj listi Srpske napredne stranke Danica Grujičić izjavila je da veruje da će predsednik i premijer odbrati pravu ličnost za ministra zdravlja, ukoliko to ne bude ona.
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve