Zdravlje
12.04.2022. 08:10
R. E.

Nije loše znati

Hrana koja snižava nivo testosterona

Hrana
Izvor: Shutterstock

Iako muškarci proizvode više testosterona, on je važan hormon i za žene. Testosteron podstiče povećanje mišićne mase, koštane mase i utiče na reprodukciju.

Održavanje visokog nivoa testosterona je važno ako želite da povećate mišićnu masu, ali ako imate neki zdravsteni problem, kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS), potrebno je da nivo ovog hormona bude niži.

Ukoliko želite da smanjite nivo testosterona, pročitajte koja hrana bi mogla da vam pomogne u tome. Ako želite da povećate nivo ovog hormona, pročitajte koju hranu bi trebalo da izbegavate.

Proizvodi od soje sadrže fitoestrogene. Ova jedinjenja su slična estrogenu u organizmu i oponašaju njegove efekte, menjajući nivoe hormona i snižavajući testosteron.

Orašasti plodovi sadrže mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline. Mnoga istraživanja su pokazala da ove masne kiseline smanjuju nivo testosterona. Takođe, pomažu telu da održi normalan nivo insulina, piše Verywellhealth.

Nana je poznata kao biljka koja umiruje stomačne probleme, a mnoge studije su potvrdile da snižava testosteron. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile čaj od nane tokom 30 dana, imale značajno niži nivo testosterona.

Koren sladića se uglavnom koristi kao zaslađivač, a nekoliko istraživanja je pokazalo da sladić takođe može uticati na nivoe hormona. U jednoj studiji, 25 muškaraca konzumiralo je 7 grama korena sladića dnevno, što je izazvalo pad nivoa testosterona za 26 odsto nakon samo jedne nedelje, piše Healthline.

Seme lana sadrži puno zdravih masti, vlakana, kao i nekoliko važnih vitamina i minerala. Lan takođe sadrži lignane, biljna jedinjenja koja se vezuju za testosteron i pomažu mu da se izluči iz organizma.

Kravlje mleko sadrži sintetičke ili prirodne hormone, koji mogu uticati na nivo testosterona. Takođe, hrana koja se daje kravama često sadrži soju, koja može povećati nivoe estrogena u mleku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva ishrana je najbolja za ljude koji boluju od dijabetesa
ishrana, dijabetes

Saveti

02.04.2022. 13:33

Kakva ishrana je najbolja za ljude koji boluju od dijabetesa

Nova studija objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu pokazuje da ishrana sa smanjenom količinom ugljenih hidrata povoljno utiče na zdravstveno stanje ljudi koji boluju od dijabetesa tip 2.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve