Zdravlje
09.04.2024. 11:05
R.E.

Raste broj obolelih

Hrvatska glavno žarište velikog kašlja

kašalj
Izvor: Shutterstock

Nedugo nakon što je prošle godine službeno proglašen kraj pandemije korona virusa, slučajevi velikog kašlja su u porastu poslednjih meseci širom Evrope, piše portal Politiko i Hrvatsku navodi kao trenutno evropsko žarište ove zarazne bolesti.

Portal piše da se ova infekcija iz prošlih vremena, sastavni deo romana Čarlsa Dikensa, poslednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog je porasta poslednjih meseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji. “Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u poslednjih više od 30 godina”, kaže Pol Hanter, lekar i profesor na Univerzitetu "East Anglia".

Napominju da su prošle godine u Engleskoj zabeležena ukupno 853, a samo u februaru ove godine evidentirano ih je 913 slučajeva velikog kašlja.

"Trenutno je evropsko žarište Hrvatska, koja je u poslednjih 15 meseci prijavila 6381 slučaj", piše portal i dodaje da je deo razloga za širenje ove bolesti Evropom pad broja vakcinisanih, prenose hrvatski mediji.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve