Zdravlje
13.06.2022. 10:32
Beta

Smanjene rezerve

Institut za transfuziju krvi apeluje na građane da daju krv

Davanje krvi
Izvor: Shutterstock

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da su trenutno rezerve krvi smanjene i da nedostaju sve negativne krvne grupe i grupe A+ i 0+.

Institut je u saopštenju, povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, apelovao na garđane da daju krv.

Iz Instituta najavljuju da će sutra raditi od 07.00 do 19.00 i da se osim u Institutu krv može dati i u Valjevu, Koceljevi i Novom Pazaru.

Održaće se i akcija u studentskom domu "Studentski grad" od 11.00 do 16.00, gde će mladi davaoci krvi, studenti sa svih fakulteta i visokih strukovnih škola Beogradskog univerziteta donirati krv.

Spisak svih lokacija na kojima se može donirati krv se može videti na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, www.itks.rs, kao i na fb profilu Institut za transfuziju krvi Srbije i Instagram profilu itk_srbije.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna u cilju izražavanja zahvalnosti davaocima, kao i podizanja svesti gradjana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana je "Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života".

Slogan je dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve