Zdravlje
12.06.2022. 15:10
R.E

Prikovani za ekran

Kako bindžovanje i igranje igrica utiče na zdravlje

Igrice
Izvor: Shutterstock

Mnogi uživaju u opuštanju uz TV ili igrice nakon posla ili stresnog dana, međutim, ukoliko ove navike počnu da vam oduzimaju većinu slobodnog vremena, možda se stvara problem zavisnosti kojeg će te se kasnije teško rešiti.

Ukoliko većina vremena tokom dana odlazi na sedenje pred ekranom i pasivnu konzumaciju sadržaja, mogu se javiti zdravstveni problemi vezani za manjak fizičke aktivnosti. Bolovi u telu, manjak energije, gojenje su samo neki od simptoma nedovoljnog kretanja.

Previše igrica dovodi do posebnog poremećaja koji se zove internet gaming disorder (IGD), a koji uključuje vrlo karakteristične simptome: nesposobnost da se kontrolišu navike vezane za igrice, nastavljanje igranja čak i kada napovoljno utiče na socijalne odnose i osamljivanje zarad igranja igrica.

Takođe, za igranje igrica je vezano i nekoliko fizičkih poremećaja. Problemi sa zglobovima i šakama su česti, kada se nervi upale, a onda nastaje smanjena pokretljivost koju prati bol.

Kada većinu svog vremena posvećujete digitalnim sadržajima, odnosi sa ljudima u vašem životu trpe. Između partnera može se javiti animozitet vezan za određivanje prioriteta.

Kod dece školskog perioda, ali i mladih koji su u akademskom okruženju, posledica nekontrolisanog konzumiranja zabave često su lošije ocene i propuštanje obrazovanja. 

Takođe, propušta se izlaženje napolje na vazduh, koje ima mnoge benefite za zdravlje. Kada konstantno gledate u ekran, nemate vremena da razmišljate o spoljnom svetu i vaše mentalno zdravlje trpi zbog toga.

Sa pogoršanim mentalnim zdravljem dolaze i poteškoće u spavanju, jer se vaš mozak previše uzbudi igricom ili serijom koju bindžujete i posle toga ne može da se smiri dovoljno da zaspite u pristojno vreme.

Previše vremena provedenog pored ekrana donosi usamljenost i tendenciju ka anksioznosti i depresiji. Samoća i isprazno bidžovanje sadržaja ovo stanje samo pogoršavaju vremenom.

Od predugog sedenja mogu se pojaviti i problemi sa leđima, poput hroničnog bola ili krivljenja kičme koja kasnije može dovesti do ozbiljnijih tegoba.

Predugi periodi bez aktivnosti takođe utiču na respiratornu funkciju kod ljudi. Takođe, položaj u kome sedite možda aktivno negativno utiče na respiratornu funkciju, jer blokira deo sistema.

Za kraj, mora se napomenuti da nije sve tako crno i da se ovi problemi javljaju samo kada prosta zabava pređe u zavisnost od zabavnih sadržaja. Malo razonode nikome ne škodi, a u zavisnosti od sadržaja koji se konzumira postoji šansa i da se nauči nešto novo ili razvije određena veština, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Budućnost je stigla: Čipovi u ljudskom mozgu već ove godine
ČIPOVI 2. 2. 2022.

Medicinska revolucija

02.02.2022. 19:35

Budućnost je stigla: Čipovi u ljudskom mozgu već ove godine

Ilon Mask je, zajedno sa svojom kompanijom "Neuralik", ozbiljan je kadnidat u tome da u svet medicine unese revoluciju. Svi smo već upoznati sa tim da tehnologija napreduje velikom brzinom, ali da li ste se nadali moždanim implantima koji omogućavaju da se vaše misli povežu sa kompjuterom?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve