Zdravlje
05.10.2022. 13:29
R. E.

Zdravlje tela i uma

Kako vežbanje štiti mozak od demencije

Vežbanje, trčanje
Izvor: Shutterstock

Starenje je proces koji ne možemo da izbegnemo, ali promenom životnih navika možemo da ga učinimo mnogo bezbolnijim.

Sa godinama primećujemo da nam je vid slabiji, sluh lošiji, kao i da teže pamtimo i brže zaboravljamo...

Međutim, dok je povremeno zaboravljanje informacija normalan deo starenja, demencija nije, a neki oblici demencije se mogu sprečiti ili čak preokrenuti pravilnom ishranom i aktivnim načinom života.

Mnoga istraživanja su pokazala da nedostatak fizičke aktivnosti može povećati rizik od Alchajmerove bolesti, a redovno vežbanje može pomoći da se taj rizik umanji.

Tau protein ili t protein, koji se uglavnom nalazi u neuronima, pomaže da struktura moždanih ćelija bude stabilna. Viši nivo ovog proteina je povezan sa Alchajmerovom bolešću i demencijom.

Studija sprovedena na Univerzitetu Vejk Forest je pokazala je da aerobne vežbe, tj. one koje povećavaju broj otkucaja srca i ubrzavaju disanje, mogu da smanje nivo tau proteina.

Ovo istraživanje je takođe pokazalo da vežbanje povećava protok krvi u delovima mozga koji su povezani sa pamćenjem i obradom informacija.

Na taj način vežbanje pomaže kada su u pitanju kognitivne funkcije kao što su planiranje, organizovanje i koncentracija.

Bilo kakva fizička aktivnost će poboljšati zdravlje tela i uma. Nije neophodno da počnete da trčite maraton ili da provodite ceo dan u teretani. Većini ljudi je dovoljno samo malo više kretanja kako bi primetili značajno poboljšanje.

Neke od aktivnosti koje stručnjaci predlažu su joga, vožnja bicikla i plivanje, ali koju god aktivnost da izaberete nećete pogrešiti.

Važno je da budete uporni i da održavate kontinuitet i ubrzo ćete primetiti kako telo postaje snažnije i fleksibilnije, a um svežiji, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Americi odobren prvi lek protiv Alchajmerove bolesti
Glava

Dve decenije istraživanja

08.06.2021. 12:43

U Americi odobren prvi lek protiv Alchajmerove bolesti

Nakon dve decenije istraživanja, Američka agencija za hranu i lekove, zvaničo je odobrila lek protiv Alchajmerove bolesti.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve