Zdravlje
17.10.2022. 02:05
R. E. / BBC

Pad nataliteta

Korona smanjila broj novorođene dece u Evropi

Korona, beba
Izvor: Shutterstock

Evropa je zabeležila pad od 14 odsto u broju rođenih beba u januaru 2021. godine, u poređenju s novorođenom decom u istom mesecu prethodnih godina.

Ovaj pad nataliteta je verovatno podstaknut strahom od zdravstvene krize tokom prvog talasa pandemije, sugerišu rezultati nove studije objavljene u časopisu "Human Reproduction“.

Januar 2021. je bio devet do 10 meseci nakon uvođenja karantina u većini zemalja, a pad broja novorođene dece je bio češći u zemljama u kojima zdravstveni sistemi lošije funkcionišu, saopštili su autori studije.

"Čini se da je manja stopa rođenih, devet meseci nakon početka pandemije, češća u zemljama u kojima su bolnički kapaciteti bili nedovoljni“, rekao je dr Leo Pamar vodeći autor studije.

Litvanija i Rumunija zabeležile su najveći pad broja rođenih beba, 28 odnosno 23 odsto, dok u Švedskoj, koja nije uvela karantin, nije bilo pada, piše BBC.

Tim naučnika smatra da strah podstaknut kovidom-19 može da dovede do "dugoročnih posledica na demografiju, posebno u zapadnoj Evropi gde je stanovništvo sve starije“.

Mere socijalnog distanciranja, strahovi u vezi sa virusom i socijalna i ekonomska kriza izazvana pandemijom mogu biti "indirektni faktori koji su naveli parove da odlože trudnoću“, navodi se u izveštaju.

"Mislimo da je strah parova od zdravstvene i socijalne krize, u vreme prvog talasa korone, doprineo smanjenju broja rođene dece, devet meseci kasnije“, rekao je Pamar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona skratila životni vek za tri godine?
Korona

Istraživanje u SAD

07.09.2022. 09:57

Korona skratila životni vek za tri godine?

Prema novom vladinom izveštaju, prosečni životni vek Amerikanaca opao je 2020. i 2021. godine, što je najveći dvogodišnji pad u gotovo sto godina, a sve zbog pandemije virusa korona.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve