Zdravlje
01.03.2023. 12:28
Beta-AFP

"Vrlo verovatno"

FBI: Kovid-19 iscureo iz laboratorije u Vuhanu

hemija, eksperiment, laboratorija
Izvor: Shutterstock

Direktor američkog federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Raj izjavio je da je FBI došao do zaključka da je pandemija koronavirusa "vrlo verovatno" nastala kao posledica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

"FBI smara već neko vreme da je poreklo pandemije vrlo verovatno (vezano) za incident u laboratoriji u Vuhanu", rekao je Rej u intervjuu za Foks Njuz (Fox News).

Sličnu pretpostavku je dva dana ranije iznelo američko ministarstvo energetike.

Novi obaveštajni podaci su uticali da se analiza ministarstva enegetike usmeri više ka tome da je virus procurio, prenose podatke anonimnih izvora Vol strit džurnal, Njujork tajms i CNN. 

Ti mediji, međutim, insistiraju na činjenici da je ministarstvo energetike, pod čijom nadležnosti su biološke laboratorije, objavilo novu analizu uz "slab nivo poverenja".

Američki obaveštajni krugovi su još više podeljeni oko tog pitanja, neki smatraju da je kovid-19 nastao prirodnim prenosom.

U intervjuu je Kristofer Rej takođe optužio Kinu da pokušava da blokira istragu koju vode SAD o uzrocima pandemije koja je izbila početkom 2020, u kojoj je umrlo više od sedam miliona ljudi i mesecima bilo poremećeno svetsko tržište.

"Kineska vlada ... je uložila sve napore da pokuša da zamuti i onemogući naš rad, rad koji sprovodi američka vlada i naši bliski strani partneri", rekao je direktor FBI i dodao da je to "nesrećno za ceo svet".

Peking žestoko negira ove tvrdnje.

Za naučnu zajednicu od presudnog je značaja da se utvrdi poreklo pandemije kovida - 19, da bi se mogao sprečiti i boriti se protiv novog epidemiološkog talasa, prenosi Frans pres. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Vuhanu posle korone - taksi bez vozača, ali stvarno
automobil

Budućnost je stigla

16.08.2022. 07:00

U Vuhanu posle korone - taksi bez vozača, ali stvarno

Kineski tehnološki gigant Baidu dobio je dozvolu da komercijalno koristi taksi vozila bez vozača na javnim putevima u gradovima Vuhan i Čongking.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve