Zdravlje
22.07.2022. 07:15
R.E

Važno je

Lekovi i vrućina - na šta treba obratiti pažnju

Lekovi
Izvor: Shutterstock

Osim što velike vrućine utiču na opšte zdravlje, visoke temperature mogu uticati i na dejstvo lekova koje uzimamo.

Zdravstveni radnici bi trebalo da upozore pacijente na to kako toplota utiče na lekove koji im se prepisuju, na moguće nuspojave, ali i na način čuvanja lekova tokom toplih letnjih dana. 

Svaka temperatura iznad 30 stepeni Celzijusa smanjuje rok trajanja i efikasnost lekova, te ih zbog toga treba čuvati na sobnoj temperaturi (oko 20 stepeni), osim onih na kojima izričito piše da moraju biti u frižideru ili čak zamrzivaču, kao što je slučaj sa insulinom.

Lekovi su napravljeni tako da izazivaju određene hemijske promene u telu osoba koje ih konzumiraju i koje se njima leče. Međutim, vrućina ili direktno izlaganje Sunce mogu usporiti ili smanjiti ove promene, ali ih i pojačati ili ubrzati. Telo može dobiti premalo ili previše efekata leka, što može biti opasno.

 

Posebno treba obratiti pažnju na lekove koji usporavaju ili ometaju proces znojenja, jer je ovaj fiziološki proces od izuzetne važnosti za termoregulaciju tokom vrućina.

Takođe, lekovi za regulaciju krvnog pritiska mogu vas staviti u veći rizik od pregrajavanja, pa je poželjno ne izlagati se visokim temperaturama.

Najvažnije je da porazgovarate sa lekarom ili farmaceutom o nuspojavama lekova koje uzimate, ali i da se čuvate velikih vrućina.

Važno je da slušate svoje telo i da ukoliko se jave simptomi odmah potražite savet lekara, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pročitajte, važno je: Saveti za put po vrućini
Vrućina

Ako krećete na put...

28.06.2022. 08:28

Pročitajte, važno je: Saveti za put po vrućini

Sezona je godišnjih odmora, što znači da se povaćava broj učesnika u saobraćaju, pa samim tim i mogućnost saobraćajnih nezgoda. Važno je da se adekvatno pripremite za vožnju, pogotovo ako idete na duži put.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve