Zdravlje
16.11.2022. 19:00
Beta

Udruženje "Lipa"

Limformiši se, nema čekanja!

lekarski pregled, lekar, limfom
Izvor: Shutterstock

Udruženje obolelih od limfoma "Lipa“ najavilo je kampanju "Limformiši se, nema čekanja!“, koja za cilj ima ukazivanje javnosti u Srbiji na DBKL (difuznom B-krupnoćelijskom limfomu), najčešći agresivni podtip Non-hočkinskog limfoma.

LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima i nastoji da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija.
 

"Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja i svesti o limfomu, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim terapijama i kliničkim ispitivanjima. Takođe, cilj našeg udruženja jeste i promocija zdravog načina života, a sve to ostvarujemo u bliskoj saradnji sa strukom", navodi se u saopštenju "Lipe".
 

Predsednica tog udruženja Maja Kocić istakla je da se novom kampanjom ukazuje na značaj ranog otkrivanja bolesti, prepoznavanja simptoma i adekvatnog lečenja pacijenata.

"Otkrivanje i započinjanje lečenja u što ranijoj fazi bolesti sprečava ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti, a samim tim i šanse za izlečenjem su veće", kazala je ona.

Objasnila je da difuzni B-krupnoćelijski limfom predstavlja agresivnu formu NHL, ukoliko nije uključena adekvatna terapija, bolest uglavnom završava letalno.

"Međutim, primenom adekvatne terapije 60 odsto obolelih može biti izlečeno nakon prve linije lečenja. Jasno je da dosadašnja terapija nije dovoljna i da su danas primenom inovativne terapije šanse za izlečenjem još veće. Nažalost, kod 20-25 odsto pacijenata nakon prve linije terapije bolest se javi opet, najčešće unutar dve godine od primenjene terapije", rekla je Kocić.

Kako je dodala, kod 10 - 15 odsto pacijenata izostane odgovor na terapiju u prvoj liniji lečenja, što se definiše kao refraktarnost.

Pozitivni ishodi nastavka lečenja obolelih od DBKL koji ne odgovore na prvu liniju terapije su manje izvesni i potrebne su nove terapijske opcije za ove pacijente.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa
Dijabetes

Savremena terapija

11.11.2022. 16:05

Nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve