Zdravlje
01.12.2022. 13:00
Beta

Brankica Janković

"Medicinski radnici diskriminišu obolele od HIV-a"

HIV, aids, sida
Izvor: Shutterstock

Osobe koje žive sa HIV/AIDS-om često kriju od svoje okoline taj podatak, strahujući od osude i odbacivanja, što pokazuje da se u našem društvu i dalje ne zna dovoljno o načinima prenošenja i zaštiti od HIV-a, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a koji se obeležava 1. decembra.

Poverenica navodi da do diskriminacije osoba koje žive sa HIV/AIDS-om dolazi upravo onda kada one otkriju da žive sa virusom, "što potvrdjuju i pritužbe koje se gotovo uvek odnose na diskriminaciju u zdravstvenim ustanovama".

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC
"Paradoksalno je što se dešava da medicinski radnici u praksi diskriminišu osobe koje žive sa HIV/AIDS-om, iako je to, zahvaljujući savremenim tretmanima, danas hronična bolest s kojom se normalno živi", ističe Janković.
 

Ona je navela da je neophodno uvesti kontinuirane obuke zdravstvenih radnika kako bi se otklonile predrasude prema osobama koje žive sa HIV/AIDS-om. 

Janković je podsetila da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pokrenuo inicijativu za izmenu člana 250. Кrivičnog zakonika kojim je propisano krivično delo prenošenja infekcije HIV virusom, iako prethodni član istog zakona predvidja sankcije za one koji ne postupaju po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje bilo koje zarazne bolesti.

"Neosnovanim isticanjem samo jedne populacije pacijenata u Кrivičnom zakoniku, u ovom slučaju HIV pozitivnih, načinjena je očigledna stigmatizacija, a time i diskriminacija ovih osoba. Ono što posebno zabrinjava je da, prema najnovijim podacima, postoji blagi porast broja obolelih i to medju mladima, što potvrdjuje da treba promenti pristup obrazovanju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju", navela je poverenica.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji ove godine 152 HIV pozitivne osobe 
krv, laboratorija, vađenje krvi

Raste broj

30.11.2022. 19:05

U Srbiji ove godine 152 HIV pozitivne osobe 

U Srbiјi, u pеriоdu јаnuаr–nоvеmbаr diјаgnоstiкоvаnе su i priјаvljеnе 152 оsоbе inficirаnе virusom HIV, objavio je Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve