Zdravlje
09.03.2023. 19:25
Beta

Kopenhagen

O čemu je ministarka Grujičić razgovarala sa zvaničnicima SZO

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić boravi u Kopenhagenu u poseti Regionalnoj kancelariji Svetske zadravstvene organizacija (SZO) za Evropu kako bi učvrstila saradnju sa SZO po pitanju primarne zdravstvene zaštite i drugih ključnih tema, saopštilo je ministarstvo.

To je prva poseta srpskog ministra zdravlja toj kancelariji u poslednjih 12 godina.

Ministarka se sastala sa regionalnim direktorom SZO za Evropu Hansom Klugeom.

"Srbija je ponosna na svoja dostignuća u poslednjih deset godina kada je u pitanju infrastruktura i izgradnja novih zdravstvenih ustanova, ali sada je vreme da se fokusiramo na organizaciju i unapređenje zdravstvene zaštite, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu", rekla je ministarka Grujičić.

Kluge je pozdravio pristup Srbije javnom zdravlju na dva koloseka, a to su bolja priprema za sve zahtevnije vanredne situacije, i zdravstveni sistem koji i dalje može svima da pruža osnovne, svakodnevne zdravstvene usluge.

U narednih šest meseci, SZO će podržati uspostavljanje takozvanih pilot projekta za unapređenje primarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

SZO će takođe raditi sa vlastima Srbije na aspektima upravljanja zdravstvenim informacionim sistemima i pristupu zdravstvu kroz elektronski sistem.

Radiće i na pružanju kontinuirane podrške jačanju kapaciteta Nacionalnog regulatornog tela za analizu vakcina, lekova, zaliha krvi i krvnih proizvoda, a predviđena je saradnja u proizvodnji bezbednih lekova i drugih proizvoda u skladu sa međunarodnim standardima, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ne treba vam skup nutricionista, Savetovalište zа ishranu radi besplatno
dijeta, hrana, mršavljenje

Od 8. dо 10. mаrtа

06.03.2023. 11:53

Ne treba vam skup nutricionista, Savetovalište zа ishranu radi besplatno

U Sаvеtоvаlištu zа ishrаnu Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" bićе оrgаnizоvаni bеsplаtni prеglеdi оd 8. dо 10. mаrtа.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve