Zdravlje
20.01.2023. 21:35

"Pojačan rad inspekcije"

Đerlek o vakcinaciji dece, tuberkulozi, nestašici lekova...

Deca, vakcina, vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će zbog nedovoljnog obima vakcinisanosti dece biti pojačan rad inspekcijskih službi, kao i da se radi "provera vakcinalne kartoteke na nivou cele države".

Đerlek je za RTS rekao da su zbog pozivanja roditelja da ne vakcinišu decu protiv 43 lekara antivaksera 2018. godine podnete prekršajne prijave.

"Ne može ministarstvo raditi svoj posao odlično, Batut takođe, a da oni koji treba da kažnjavaju gledaju kroz prste i zastari predmet", rekao je Đerlek.

Povodom nestašice antibiotika, Đerlek je rekao da se "desila nestašica u decembru dva, tri dana, kao i da ima zamenskih lekova".

"U Galenici koja proizvodi Sinacilin je došlo do zastoja u proizvodnji, ali smo imali zamenske lekove Amoksiklav, Panklav. Nije bilo totalne nestašice", rekao je Đerlek.

Istakao je da je kontaktirao Agenciju za lekove i medicinske sredstva, i da najkasnije do ponedeljka, sirup "Ospamoks" može da se očekuje u apotekama.

Govoreći o epidemiji tuberkuloze koja je u Novom Pazaru proglašena pred novogodišnje praznike, Đerlek je rekao da su to uglavnom "porodični slučajevi" gde roditelji zaraze i decu, pa u jednoj porodici bude pet, šest obolelih.

"Ono što je dobro je da su trenutno svi pacijenti koji su zaraženi pod terapijom i da su stabilni", naglašava Đerlek.

Tuberkuloza je dijagnostikovana kod devetoro dece školskog uzrasta u Novom Pazaru, od kojih je troje na lečenju u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Novi Pazar je crna tačka tuberkuloze u Srbiji"
bolnica

Tatjana Radosavljević

13.01.2023. 20:31

"Novi Pazar je crna tačka tuberkuloze u Srbiji"

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević ocenila je da je Novi Pazar po broju obolelih od tuberkuloze "odavno crna tačka" Srbije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve