Zdravlje
10.04.2022. 12:05
R.E./ Healthline

Reč stručnjaka

Možda niste znali, ali dobar san je važan i zbog sledećeg...

spavanje
Izvor: Shutterstock

San nam je potreban da bismo preživeli, baš kao što su nam potrebni hrana i voda. Dakle, nije čudo što trošimo skoro trećinu života na spavanje, a naučnici su otkrili da spavanje pomaže telu na nekoliko načina. Najpoznatije teorije koje su stručnjaci izdvojili pričitajte u nastavku teksta…

Obnavljanje ćelija

Spavanje omogućava ćelijama da se regenerišu i obnove. Tokom sna u našim telima događaju se važni procesi – oporavak mišića, sinteza proteina i oslobađanje hormona rasta tkiva, piše "Healthline".

Moždane funkcije

Kada spavate, glimfatski sistem vašeg mozga uklanja "otpad" iz centralnog nervnog sistema, a istraživanja pokazuju da spavanje pospešuje funkcionisanje memorije pretvaranjem kratkoročnih uspomena u dugoročne.

Spavanje utiče i na mnoge druge aspekte funkcionisanja mozga uključujući kreativnost, koncentraciju, veštine rešavanja problema…

Mentalno zdravlje

Tokom spavanja povećava se moždana aktivnost u oblastima koje regulišu emocije i održavaju zdrav rad mozga.

Jedan primer kako spavanje može pomoći u regulisanju emocija javlja se u amigdali. Ovaj deo mozga, smešten u temporalnom režnju, odgovoran je za odgovor na strah. To je ono što kontroliše vašu reakciju kada se suočite sa uočenom pretnjom, na primer u stresnoj situaciji.

Održavanje telesne težine

Spavanje utiče na vašu težinu tako što kontroliše hormone gladi. Ovi hormoni uključuju grelin, koji povećava apetit, i leptin, koji povećava osećaj sitosti nakon jela. Tokom spavanja nivo grelina opada jer trošite manje energije nego kada ste budni.

Nedostatak sna, međutim, povećava nivo grelina i inhibira leptin. Ova neravnoteža čini vas gladnijim, što može povećati rizik od konzumiranja više kalorija i debljanja.

Jedna od studija pokazuje da hronični nedostatak sna, čak i samo pet noći kratkog sna zaredom, može biti u direktnoj vezi sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.

Pravilna fukcija insulina

Insulin je hormon koji pomaže vašim ćelijama da koriste glukozu ili šećer za energiju, ali sa insulinskom rezistencijom, vaše ćelije ne reaguju pravilno na insulin. To može dovesti do visokog nivoa glukoze u krvi i na kraju do dijabetesa tipa 2.

Spavanje može zaštititi od insulinske rezistencije tako što održava vaše ćelije zdravim, da mogu lako da apsorbuju glukozu.

Mozak takođe koristi manje glukoze tokom spavanja, što pomaže telu da reguliše ukupni nivo glukoze u krvi.

Imunitet

Zdrav i jak imuni sistem zavisi od sna. Kada spavate vaše telo proizvodi citokine, proteine koji se bore protiv infekcije i upale. Takođe, proizvodi određena antitela i imunološke ćelije. Zajedno, ovi molekuli sprečavaju bolesti jer uništavaju sve štetne mikrobe.

Zato je spavanje toliko važno kada ste bolesni ili pod stresom. Za to vreme telu je potrebno još više imunih ćelija i proteina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Samoća ili usamljenost? NIJE ISTO...
samoća 23. 2. 2022.

"Granica je jasna"

15.07.2024. 20:00

Samoća ili usamljenost? NIJE ISTO...

Tjui-vi Nguen, docent kvantitativne psihologije na Univerzitetu u Durhamu, objasnila je granicu između samoće i usamljenost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve