Zdravlje
11.02.2023. 04:05
R.E./ Healthline

Stručna studija

Može li veštačka inteligencija pomoći u otkrivanju raka pluća

pluća, veštačka inteligencija
Izvor: Shutterstock

Veštačka inteligencija koristi se u mnogim oblastima – trgovina, proizvodnja, finansijske usluge, energetika, bespilotne letelice… Međutim, njena trenutno najznačajnija primena jeste u zdravstvu, pogotovo u otkrivanju kancera.

Jedna stručna studija razmatrala je efekat softvera, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, u otkrivanju kancera u realnom svetu.

Istraživači su izvestili da je veštačka inteligencija "značajno" poboljšala otkrivanje plućnih čvorova na rendgenskim snimcima grudnog koša.

Plućni čvorovi su abnormalne izrasline koje se formiraju na plućima. Oni su česti i obično se formiraju kao rezultat prethodnih plućnih infekcija. Ipak, u retkim slučajevima mogu biti znak raka pluća.

Tehnika koja se koristi za otkrivanje čvorova u plućima je rendgen grudnog koša.

Jin Mo Gu, koautor studije i profesor na odeljenju za radiologiju u bolnici Nacionalnog univerziteta u Seulu u Koreji, rekao je za "Healthline" da veštačka inteligencija može biti moćno sredstvo za identifikaciju čvorova u plućima, posebno kada se radiolozi suočavaju sa velikim brojem slučajeva.

"Otkrivanje raka u ranijoj fazi je ključno pitanje. Budući da se mnogi solidni tumori mogu identifikovati snimcima, efikasnije identifikovanje potencijalnih ranih oblika raka, kao što su plućni čvorovi kod raka pluća, prvi je korak u poboljšanju ishoda pacijenata sa rakom", rekao je Gu.
 

U studiju su naučnici uključili 10.476 ljudi sa prosečnom starošću od 59 godina koji su bili podvrgnuti rendgenu grudnog koša u medicinskom centru između juna 2020.i decembra 2021.

Učesnici su popunili upitnik za samoprocenu zdravstvenog stanja kako bi utvrdili osnovne karakteristike kao što su starost, pol, status pušenja i istorija raka pluća.

Oko 11 odsto učesnika bili su sadašnji ili bivši pušači.

Učesnici studije su nasumično podeljeni u dve grupe.

Rendgenske snimke prve grupe analizirali su radiolozi veštačkom inteligencijom, dok su rendgenski snimci druge grupe interpretirani bez rezultata veštačke inteligencije.

Čvorovi u plućima identifikovani su kod 2 odsto učesnika.

Analiza je pokazala da je stopa otkrivanja plućnih čvorova koji se mogu lečiti na rendgenskim snimcima grudnog koša bila veća uz pomoć veštačke inteligencije (0,59 odsto) nego bez pomoći veštačke inteligencije (0,25 odsto).

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ohrabrujuće vesti iz medicine koje su obeležile 2022. godinu
doktor, lekar

Pomaci u nauci

02.01.2023. 02:25

Ohrabrujuće vesti iz medicine koje su obeležile 2022. godinu

Bez obzira na turbulentnost godine iza nas, 2022. nije bila skroz crna, a polje medicine donelo je mnoštvo dobrih vesti i velikuh pomaka u oblasti nauke.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve