Zdravlje
02.05.2022. 23:45
R.E

Parkinsonova bolest

Muhamed Ali: Simptomi bolesti godinama pre dijagnoze

Muhamed Ali
Izvor: Shutterstock

Muhamedu Aliju je Parkinsonova bolest zvanično dijagnostikovana kada je imao 42 godine, međutim, njegova ćerka Marijam je nedavno rekla da su prvi simptomi bolesti bili primetni još tokom meča sa Leonom Spinksom, kada je Ali imao 36 godina.

Muhamed Ali je preminuo 2016, od posledica Parkinsonove bolesti.

Marjam Ali, kaže da se govor njenog oca počeo pogoršavati nakon meča sa Leonom Spinksom, što je jedan od prvih znakova Parkinsonove bolesti.

"Ja sam u to vreme bila mala, ali sam primetila da nešto ne valja. Primetila sam da je njegov govor postao nerazgovetan. Kada su rađene analize i istraživanja, otkriveno je da je to bio trenutak kada su prvi simptomi počeli da se pojavljuju.“
 

Ipak, postoje spekulacije da je Ali počeo da ispoljava simptome Parkinsona mnogo ranije, ali da je priroda sporta kojim se bavio i količina udaraca koje je primio, možda uporila proces dijagnoze poznatog boksera, piše brtanski Express.

Parkinson je degenerativna bolest nervnog sistema, koja ga polako gasi. Nastaje kada ćelije zadužene za pomeranje dopamina u mozgu nestanu, što kao posledicu ima smanjivanje pokretnosti osobe koja pati od bolesti.

Marijam se prisetila kako je usled manjka istraživanja u to vreme, prognoze za život njenog oca nisu bile dobre, ali se on prilagodio svojoj novoj realnosti.

"Nije bila smrtna kazna, postojao je period prilagođavanja, a moj otac je uspeo da od ostatka svog života izvuče ono najbolje. Živeo je ispunjen život, duže od 30 godina nakon dijagnoze,“ rekla je Marijam Ali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bivši svetski bokserski šampion se vraća u ring
Boks

U 43. godini

21.04.2022. 12:51

Bivši svetski bokserski šampion se vraća u ring

Bivši svetski šampion britanski bokser Riki Haton objavio je danas da se u 43. godini vraća u ring u egzibicionom meču u Mančesteru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve