Zdravlje
01.08.2023. 06:35
R.E./Stetoskop

Možda ste vi žrtva?

I ćutanje je zlostavljanje, a evo ko to najviše radi

svađa
Izvor: Shutterstock

Osobe sa narcističkim poremećajem izuzetno utiču na ljude u svojoj okolini. Jedan od oblika emocionalnog zlostavljanja koji primenjuju je tretman ćutanjem.

Emotivni partneri osoba sa narcističkim poremećajem tretman ćutanjem mogu doživeti kao težak oblik kažnjavanja.

Iz ugla narcisoidne osobe, tretman ćutanjem znači:

  • postavljanje sebe u poziciju kontrolora
  • suprimiranje i utišavanje namera druge osobe
  • Izbegavanje rešavanja konflikta, izbegavanje pronalaska kompromisa, odricanje od lične odgovornosti
  • kažnjavanje druge osobe (“žrtve”).

Koliko traje tretman ćutanjem

Ova pasivno-agresivna taktika može se sprovoditi danima, pa i nedeljama. Naravno, bez objašnjenja. Jedini cilj je kontrola i demoralisanja partnera. Veruje se da je tretman ćutanja najteži oblik emotivnog zlostavljanja.

Partner koji je u ulozi žrtve, često može imati visoku emocionalnu inteligenciju, empatiju i veštinu rešavanja sukoba. Iako se sa narcisoidnom osobom ne može doći do kompromisa, može uložiti velike napore kako bi prestala “tišina”. Tako dolazi do slanja brojnih poruka i poziva, ali bez odgovora.

U suštini, namera narcisoidne osobe je krajnje neodobravanje, u nameri da čini “žrtvu” tako beznačajnom da se ona ignoriše, pa je “žrtva” u očima narcističke osobe gotovo nepostojeća.

Da li vas tretman ćutanjem podseća na ponašanje dece?

Emocionalna zrelost narcističke osobe je slična detetu uzrasta od pet godina koji ljutito odbija da se igra sa vršnjacima u pesku zbog beznačajnih razloga.  Dalja komunikacija nije moguća bez odluke narcisa da “žrtvi da drugu šansu”. Na taj način, narcisi neguju lažni osećaj kontrole. 

Često će narcisoidna osoba zahtevati da se “žrtva” izvini za bilo kakav prekršaj koji je možda počinila (“žrtva” je možda postavila ograničenje ili uvela granicu od emocionalnog zlostavljanja). Ponekad će narcistička osoba odlučiti da prekine odnos kada partner postavi ultimatum, ili kada rešenje nesporazuma zahteva kompromis. Narcisoidna osoba će radije prekinuti vezu nego da bude potencijalno “ugrožena”.

Primeri tretmana ćutanjem

Manipulacija ćutanjem

Manipulacija ćutanjem je kada zlostavljač odbija da razgovara sa Vama određeno vreme jer odbijate da se složite sa njegovim zahtevima.

Primer: Majka Vas zove da Božić provedete zajedno, u njenoj kući. Vi ne možete, a njena reakcija je odbijanje Vaših poziva i potpuno odbijanje komunikacije.

Kažnjavanje ćutanjem

Kažnjavanje ćutanjem je kada zlostavljač odbija da razgovara sa Vama zato što se niste ponašali prema njegovim “kriterijumima”. U ovom slučaju, neće prihvatiti ni iskreno izvinjenje.

Primer: Niste stigli na dogovoreno mesto u dogovoreno vreme, ali imate opravdani razlog za kašnjenje. Iskreno se izvinite, ali to nije dovoljno.

Kažnjavanje i srozavanje samopouzdanja

Kažnjavanje i srozavanje samopouzdanja se dešava onda kada ste uradili ili rekli nešto što takvoj osobi ne prija. U razumnim odnosima, ta osoba će Vam skrenuti pažnju na ono što joj ne prija, međutim, narcisoidna osoba Vam to neće reći, ali će se naljutiti. Tako svoje okruženje ostavlja nemoćnim i ne prihvata izvinjenja.

Primer: Vaš partner odbija da razgovara sa Vama, a kada ga pitate šta ga muči, odgovara “Ako ti je stalo do mene ili me voliš, znala bi šta me muči; da se brineš, izvinila bi se za ono što si uradila”. Ili umesto ovakvih odgovora, na sva pitanja o problemu ne odgovara, piše Stetoskop.

Srozavanje samopouzdanja

Kada zlostavljač potpuno ignoriše šta ste rekli, menja temu razgovora ili ne odgovara na pitanje koje generalno zahteva odgovor, budite sigurni da pokušava emotivno srozavanje partnera. Ovo je omiljena taktika infantilnih narcisa.

Primer: Na poslu je potreban radnik sa veštinama koje Vi posedujete. Vi se javljate dizanjem ruke i kažete “Ja to mogu”, šef ignoriše i ponaša se kao da ništa nije video ni čuo.

svađa, razvod, raskid
Izvor: Shutterstock

Kako preboleti tretman ćutanjem

Ćutanje je oblik emocionalnog zlostavljanja koji niko ne zaslužuje i ne treba da toleriše. Ako bilo ko oseća odsustvo komunikacije, to je siguran znak da treba da prekine takav odnos, krene dalje i zaceli rane. 

Terapeuti ljude koji napuštaju ovakav toksični odnos upućuju na razumevanje činjenice da narcisoidne osobe nisu razvile sposobnost izražavanja empatije, reciprociteta i spremnost na kompromis.

U procesu oporavka se može osećati žalost zbog gubitka veze koja u suštini nije ni postojala, odnosno bila je jednosmerna, u korist podizanja ega narcisoidne osobe.

U trenutku kada se partner ne slaže sa narcističkom osobom ili postavi zdrave granice, narcisodna osoba razvija arsenal taktika zlostavljanja. 

Ćutanje je njihovo omiljeno oružje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Emocionalni stres opasan po srce i kod zdravih osoba
srce

Kardiolozi upozoravaju

01.06.2023. 08:05

Emocionalni stres opasan po srce i kod zdravih osoba

Naučnici su dokazali da stres i negativne emocije mogu izazvati probleme sa srcem, pa čak i kod zdravih osoba, pa je zbog toga važno kontrolisati stres.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve