Zdravlje
02.12.2021. 12:35
R.E.

Istraživanje pokazalo

Naučnici misle da su otkrili uzrok tromba posle vakcinacije AstraZenekom

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Naučnici veruju da su možda našli "okidač" za izuzetno retku pojavu krvnih ugrušaka, trombova, koji se pojavljuju posle imunizacije vakcinom koju su razvili Univerzitet Oksford i AstraZeneka.

Prema istraživačkim timovima iz velškog Kardifa i SAD, neželjena reakcija nastaje zbog načina na koji se adenovirus, koji koristi vakcina za prebacivanje genetskog materijala korona virusa u ćelije, vezuje sa specifičnim proteinom u krvi, poznatim kao trombocitni faktor 4 (PF4), piše "Gardijan".

Istraživači misle da bi to moglo da izazove lančanu reakciju u imunom sistemu koji može da izazove krvne ugruške, poznate kao vakcnom indukovana imuna trombocitopenija (VITT).

Profesor sa Univerziteta medicine u Kardifu Alan Parker, rekao je da se nada da bi njihova otkrića mogla da pomognu u boljem razumevanju neželjenih reakcija novih vakcina i da se potencijalno napravi modifikovana vakcina koja bi preokrenula tok pandemije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jedan lek kompanije "AstraZeneca" leči tri različita oboljenja
dijabetes

Napredak u terapiji

03.11.2021. 15:54

Jedan lek kompanije "AstraZeneca" leči tri različita oboljenja

Prvi lek iz klase inhibitora natrijum-glukoznog ko-transportera-2, razvijen od strane kompanije "AstraZeneca", za sada ima tri odobrene indikacije. Naime, ovaj lek je, pored indikacije za lečenje dijabetesa tipa 2, što je bila prva odobrena indikacija, pokazao efikasnost u prevenciji i odlaganju razvoja kardiorenalnih oboljenja, konkretno srčane i bubrežne slabosti. Reč je o tableti koja se uzima jednom dnevno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
08.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve