Zdravlje
02.10.2023. 14:32
Beta

Dodela 10. decembra

Evo ko je dobio Nobela za medicinu

1
Izvor: Beta / TT News Agency / Jessica Gow

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počela je objavljivanjem imena laureata za medicinu.

Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je naučnicima Katalin Kariko i Druu Vajsmanu koji su razvili tehnologiju za pravljenje mRNA kovid vakcine.

Tehnologija je bila eksperimentalna pre pandemije kovida-19, ali je primenjena za lečenje miliona ljudi širom sveta od težih oblika ove zarazne bolesti, prenosi BBC.

Ista tehnologija se sada istražuje za lečenje drugih bolesti, uključujući kancer.

"Laureati su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu", naveo je Komitet za Nobelovu nagradu.

Tradicionalna tehnologija za vakcine je zasnovana na mrtvim ili oslabljenim verzijama originalnog virusa ili bakterije, ili se koriste fragmenati infektivnog agensa. Nasuprot tome, vakcine sa infomacionom ribonukleinskom kiselinom (mRNK) koriste potpuno drugačiji pristup.

Tokom pandemije kovida-19, vakcine Moderna i Fajzer-Bajontek su napravljene ovom tehnologijom.

Profesori Kariko i Vajsman upoznali su se ranih 1990-ih kada su radili na Univerzitetu Pensilvanija, u SAD. Tada je njihovo interesovanje za mRNA viđeno kao naučno zaostalo.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu (1833-1896), pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Nobel je u Parizu 1895, godinu dana pred smrt, u svoj testament uneo želju da bude osnovan Nobelov fond iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela, u Stokholmu, osim nagrade za mir, čije je uručenje u Oslu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodela Nobelove nagrade bez ambasadora Rusije, Belorusije i Irana
nobelova nagrada

Poništen poziv

03.09.2023. 14:00

Dodela Nobelove nagrade bez ambasadora Rusije, Belorusije i Irana

Nobelova fondacija saopštila je da poništava svoju odluku da pozove ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ovogodišnju ceremoniju dodele Nobelove nagrade u Stokholmu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve