Zdravlje
02.10.2022. 13:15
Beta

Belgija

Nova vrsta šprica za bolju vakcinaciju

1
Izvor: Beta / AP / Oded Balilty

Belgijska kompanija Idevaks (Idevax) napravila je novu vrstu šprica za vakcine koji će tečnost ubrizgavati plitko ispod kože, zbog čega će biti potrebne manje doze, piše portal "Fokus na Belgiju" (Focus on Belgium).

Kompanija Idevaks osnovana krajem 2020. godine, specijalizovana je za razvoj, proizvodnju i marketing inovativnih medicinskih sredstava primenljivih oblasti vakcinacije.

Cilj firme iz Antverpena sada je da promeni način na koji se vakcine primenjuju zahvaljujući novoj vrsti šprica koji je upravo patentiran.

Vakcine se obično ubrizgavaju intramuskularno (u mišić) ili subkutano (potkožno).

Prema ranijima studijama o davanju vakcina protiv sezonskog gripa i hepatitisa B, ustanovljeno je da bi mnogo manja doza vakcine bila potrebna ako bi bila ubrizgana plitko ispod kože. Stručnjaci su naveli da bi na taj način bila postignuta ista pokrivenost vakcinacijom.

Belgijski špric ima okrugli plastični vrh u kojem se nalazi mikro-igla.

Pritiskom na podlakticu, koža se lagano podiže nagore i mikro-igla može da prodre ispod kože i brzo ubrizga malu dozu vakcine, dodao je belgijski portal navodeći da vrlo brzo nov špric mogao da bude plasiran na tržište.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Moraju da unište više od 10 miliona vakcina protiv korone
1

Švajcarska

25.09.2022. 09:34

Moraju da unište više od 10 miliona vakcina protiv korone

Švajcarska je prinuđena da uništi 10,3 miliona doza vakcine protiv korona virusa proizvodjača Moderna pošto im je istekao rok trajanja, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo zdravlja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve