Zdravlje
31.12.2023. 07:05
R.E.

Živeli!

Od kojih pića je mamurluk najslabiji - mali vodič za pametno ispijanje alkohola

šampanjac, alkohol
Izvor: Shutterstock

"Kada pobediš – zaslužio si ga. Kada izgubiš – potreban ti je“. Tako je Napoleon govorio za šampanjac, ali bi se to moglo reći i za svako drugo alkoholno piće.

Zato, bez obzira na to da li ste tužni ili srećni što ispraćate 2023, verovatno ćete nazdraviti tokom novogodišnje noći, a mi vam nudimo mali vodič za pametno ispijanje alkohola, kako vas sutradan ne bi bolela glava.

Ako volite žestoka pića onda birajte votku – istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da je to piće koje sadrži najmanje kongenera. Reč je o supstancama koje se nalaze u svim alkoholnim pićima, a koje nisu etanol voda.

I sva ostala alkoholna pića koja nisu obojena takođe sadrže manje nego ostala kongenere, koji su najčešći krivci za sutrašnji mamurluk.

Dakle, slobodno uživajte u džinu, rakiji od kruške, lozi…

Ako ste ljubitelj piva ili vina, važi isto pravilo – što manje "boja“ to ćete ih lakše podneti, zato što kongeneri opterećuju našu jetru i čine da se "dan posle“ osećamo loše.

Drugo važno pravilo u vezi sa izbegavanjem mamurluka je – ne mešajte pića!

I to se ne odnosi samo na one koji bi da veče počnu rakijicom, nastave vinom, a onda završe na pivu, već i na dodavanje sokova u alkohol.

Bez obzira na to da li je sok gaziran ili ne, sigurno sadrži šećer i zato ćete se brže napiti, ali ćete i više dehidrirati zbog čega ćete ujutru biti žedni kao… završite rečenicu sami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekspres (@ekspres_nedeljnik)

Ne kaže se džabe: ko je večerao vino, doručkuje vodu.

I na kraju, ono što će vam se verovatno najmanje dopasti: šampanjac vas takođe može koštati glavobolje. Mehurići u njemu su puni karbondioksida koji doprinose tome da se brže i lakše napijemo.

Dakle: pamet u glavu, a tek onda čašu u ruku.

Živeli i srećna Nova godina!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusi smanjili alkohol?
alkohol, viski, flaše

Pala proizvodnja

10.11.2023. 19:05

Rusi smanjili alkohol?

Proizvodnja votke u Rusiji je u prvih 10 meseci pala za 5,7 odsto, na 63,2 miliona dekalitara (dekalitar ima 10 litara), saopštio je ruski regulator za alkohol i duvan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve