Zdravlje
08.12.2021. 11:00
Tanjug

Postoji rešenje

Omikron je delimično otporan na Fajzer vakcinu, ali...

Virus, vakcina, laboratorija, naučnik 8.12.2021.
Izvor: Tanjug / Medicago via AP

Omikron varijanta korona virusa može delimično da izbegne zaštitu od vakcine protiv kovid-19 proizvođača Fajzera i Bajonteka, izvestio je Blumbeg.

Ovo izbegavanje dejstva vakcine nije potpuno i treća doza bi mogla da pruži dodatnu zaštitu, navodi se u izveštaju Blumberga, koji se poziva na Aleksa Sigala, šefa laboratorije Instituta za istraživanje zdravlja Afrike u Južnoj Africi, prenosi Rojters.

Varijanta omikron, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi u novembru, izazvala je uzbunu na globalnom nivou zbog još jednog mogućeg talasa infekcije, pri čemu je više od 20 zemalja, od Japana do SAD, već prijavilo slučajeve.

Svetska zdravstvena organizacija je omikron 26. novembra klasifikovala kao "zabrinjavajuću varijantu“, ali je navela nema dokaza koji podržavaju potrebu za novim vakcinama posebno dizajniranim da se bore protiv novog soja koga karakterišu brojne mutacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta sve do sada znamo o omikronu
Omikron, korona

Virus jača ili slabi?

08.12.2021. 06:05

Šta sve do sada znamo o omikronu

Taman kada smo se navikli na znatno zarazniji delta soj korona virusa, stigao je još jedan, ovoga puta iz Južne Afrike, nazvan po grčkom slovu omikron. Ovo otkriće propratile su munjevite reakcije zemalja u koje su pristigli putnici iz novog žarišta, bez obzira na apele stručnjaka da je takva reakcija bespotrebna.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve