Zdravlje
21.12.2021. 23:40
R.E.

Istraživanje pokazalo

Omikron soj može da zarazi miševe i pacove

miš
Izvor: Shutterstock

Omikron soj korona virusa može da zarazi miševe i pacove, što drugi sojevi virusa nisu mogli, saopštila je direktorka ruske Agencije za zaštitu potrošača Ana Popova.

"Rezultati naših istraživanja pokazuju da omikron soj inficira miševe i pacove. Ovaj obrazac nismo primetili kod prethodnih tipova sojeva. Danas vidimo da se glodari zaražavaju i razvijaju bolest", rekla je ona na sastanku državne koordinacije Saveta za borbu protiv korona virusa u Rusiji, prenosi agencija TASS.

Naučnici u južnoj Africi prvi su prijavili pojavu omikrona pre manje od mesec dana a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ga je 26. novembra označila kao "zabrinjavajući soj".

Do danas je omikron registrovan u skoro 80 zemalja širom sveta.

Stručnjaci veruju da novi soj predstavlja pretnju, jer se brže širi i zarazniji je od drugih varijanti korona virusa koje su naučnici otkrili za vreme pandemije, a sadrži i veliki broj mutacija, navodi ruska agencija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica omikrona
Koronavirus, pandemija, London 29.11.2021.

Velika Britanija

13.12.2021. 13:34

Prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica omikrona

U Velikoj Britaniji je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica omikron soja korona virusa, saopštio je u ponedeljak premijer te zemlje Boris Džonson.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve