Zdravlje
27.05.2022. 13:24
Promo

Koronavirus

Osetljive grupe pacijenata su još uvek zarobljenici pandemije

Kancer, rak
Izvor: Shutterstock

Na globalnom nivou, mere uvedene tokom pandemije virusa COVID-19 se popuštaju, većina ljudi sada putuje, radi i boravi u javnom prostoru bez maski, a strah od ove vrste virusa je sve manji. Ipak, postoji jedan procenat stanovništva koji se i dalje nalazi pod velikim rizikom i koji ne može da nastavi svoj život u uslovima pandemije, a da pri tom ne rizikuje ozbiljno ugrožavanje zdravstvenog stanja ili smrt.

Osobe sa dijagnozom raka krvi, koje su prošle kroz transplataciju organa ili imaju autoimune bolesti spadaju u imunokompromitovane osobe koje se ne mogu zaštiti od vladajućeg virusa na isti način kao i opšta populacija.

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma LIPA, Maja Kocić navodi da je kod pacijenata sa rakom krvi, a naročito kod pacijenata sa limfomom, hroničnom limfocitnom leukemijom i multiplim mijelomom naročito važna prevencija od dobijanja COVID-19 infekcije.

"Prema poslednjim podacima koji su dostupni, četiri od pet pacijenata sa hroničnom limfocitnom leukemijom, koji dobiju COVID-19 razviju težak oblik infekcije koji zahteva bolničko lečenje. Posledica toga, je da trećina pacijenata koji dobiju virus završi sa smrtnim ishodom ili od same infekcije ili zbog pogoršanja osnovne bolesti usled infekicije SARS-COV-2 virusom. Ono što je isto važno je i činjenica da pacijenti sa hroničnom limfocitnom leukemijom nemaju ili imaju neadekvatan imunološki odgovor na samu vakcinu“, navela je Kocić.

Dobra vest je da je za osetljive grupe pacijenata zaštita od korona virusa ipak moguća, te da je od strane Evropske agencije za lekove odobrena kombinacija dugodelujućih monoklonskih antitela koji su usmereni prema spajk proteinu. Ova terapija, prema rečima kliničkog farmakologa prof. dr Radana Stojanovića može predstavljati adekvatnu opciju za preventivnu zaštitu od virusa.

"Pandemija COVID-19 nije završena i u narednom periodu se moramo spremiti za moguće nove izazove. Određen stepen kolektivne zaštite smo stekli preboljevanjem i vakcinacijom. U narednom periodu, jedan od glavnih ciljeva jeste zaštita vulnerabilnih grupa. Kod velikog broja imunokompromitovanih pacijenata vakcine protiv COVID-19 ne izazivaju adekvatnu reakciju imunog sistema. Zbog toga se kod njih češće javljaju teške forme bolesti i veća je potreba za bolničkim lečenjem“, izjavio je Stojanović.

Kombinacija dugodelujućih monoklonskih antitela omogućava pacijentima sa oslabljenim imunitetom da se vrate normalnom životu, dok za opštu populaciju znači manji rizik od širenja virusa, budući da se kod imunokompromitovanih osoba virus najčešće zadržava i mutira. Nakon uzimanja ovog leka, osetljive grupe pacijenata zaštićene su od korona virusa narednih šest meseci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sezonska alergija i korona: Evo kako da ih razlikujete
alergija

Sličnosti i razlike

18.05.2022. 06:05

Sezonska alergija i korona: Evo kako da ih razlikujete

Proleće je odavno počelo, stigli su topliji i duži dani, cveće je procvetalo i sve deluje mnogo lepše. Međutim, sa ovim lepim stvarima stigla je i sezonska alergija, koja ima slične simptome kao i korona virus. Ukoliko ste alergični, nema razloga za paniku, postoji nekoliko značajnih razlika koje će vam pomoći da otkrijete od čega bolujete. Pročitajte...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve