Zdravlje
08.10.2022. 06:35
R.E

Naučna istraživanja

Otkrivena nova krvna grupa

krv, transfuzija
Izvor: Shutterstock

Iako je koncept podele krvnih grupa na A, B, AB i O odavno utvrđen, naučna istraživanja koja traju već decenjama konačno su izolovala i definisala novu, retku krvnu grupu.

U novoj studiji, istraživači su rešili tridesetogodišnju misteriju koja se tiče osnove tri antigena koji do sada nisu mogli biti svrstani ni u jedan poznat sistem krvnih grupa.

Još 1982. godine istraživači su prvi put opisali neobično antitelo u uzorku krvi koje je nagoveštavalo postojanje nove krvne grupe. Kako bi se ova nova grupa istražila, dr Nikol Tornton i njene kolege iz organizacije "NHS Blood and transplant" u Velikoj Britaniji, odlučile su da otkriju šta bi moglo da se krije iza ovih antitela. 

Nova krvna grupa nazvana je Er, ali je raznolikost u ovoj grupi naučnicima predstavljao problem.

Ispostavilo se da je novi, 44. po redu sistem grupisanja, vezan za određeni protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih zrnaca. Tornton je u početku sumnjala da je ovaj protein, nazvan Piezo1, jedan od faktora nakon što je uporedila genome pacijenata u studiji.

Ukupno postoji pet Er antigena, odnosno pet mogućih varijacija Piezo1 proteina na površini crvenih krvnih zrnaca koje mogu dovesti do nekompatibilnosti. Dva antigena su nedavno opisali Tornton i njene kolege istraživači, a jedan od njih je pronađen u krvi trudnice u Velikoj Britaniji koja je izgubila bebu.

Dalja istraživanja pružiće rešenja za probleme koji mogu izazvati komplikacije kod pacijenata sa ovom retkom krvnom grupom, piše Wired.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oktriven gen krivac za retke bolesti krvi
laboratorija

HLH

01.09.2022. 06:05

Oktriven gen krivac za retke bolesti krvi

Kineski naučnici identifikovali su novi gen čija deficijencija može dovesti do hemofagocitne limfohistiocitoze (HLH), retke bolesti krvi opasne po život, objavila je agencija Sinhua.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve