Zdravlje
05.01.2024. 20:35
R.E.

Prvi slučaj u svetu

Ptičiji grip ubio polarnog medveda

Ptičiji grip
Izvor: Shutterstock

Polarni medved preminuo je od ptičjeg gripa što je prvi ovakav zabeležen slučaj u svetu, saopštile su vlasti savezne američke države Aljaske.

Pretpostavlja se da je medved, koji je pronađen mrtav u Utkiagviku, najsevernijem regionu Aljaske, zaražen tako što je jeo leševe morskih ptica, navodi britanski Telegraf.

Iz medveda su uzeti uzorci brisa i utvrđeno je da je medved bio pozitivan na soj H5N1 ptičjeg gripa, koji se proširio na skoro svaki kontinent od 2021. godine.

"Ovo je zabeleženi prvi slučaj polarnog medveda sa ptičijim gripom, ikada", rekao je državni veterinar Aljaske, doktor Rob Gerlah.

Smrt je dodatni dokaz sposobnosti soja H5N1 da se širi i zarazi sisare, što je izazvalo bojazan da bi virus mogao jednog dana da mutira i pređe na ljude.

Širom sveta, svake godine hiljade morskih pasa, foka, lisica, čak i mačaka, umiru od infekcije, uz milione ptica. Iako se većina sisara zarazi tako što jede mrtve ptice, postoje sve jači dokazi da se H5N1 može proširiti direktno između određenih vrsta.

Dodaje se da je moguće da su na Aljasci još neki medvedi uginuli od ptičijeg gripa, ali to nije zabeleženo, jer dokumentovanje slučajeva u bilo kojim divljim životinjama-sisraima može biti teško, posebno u udaljenim oblastima kao što je Utkiagvik.

Uticaj H5N1 se već oseća u najudaljenijim oblastima na planeti. Ptičiji grip je detektovan na Antakrtiku prvi put u oktobrtu, a nekoliko divljih ptica je pronađeno na teritoriji južne Džordžije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi soj korone i njegovo širenje
Koronavirus

SZO

20.12.2023. 09:49

Novi soj korone i njegovo širenje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala je soj korona virusa JN.1 kao "varijantu od interesa", navodeći da je trenutno mali rizik od toga soja po zdravlje ljudi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve