Zdravlje
26.12.2022. 11:38
Beta

Georgios Konstantinidis

"Realna šansa za epidemiju malih boginja"

Lekari
Izvor: Shutterstock

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis izjavio je da zbog pada obuhvata vakcinisanih postoji realna šansa od epidemije malih boginja u Srbiji.

On je za RTS istakao da nuspojeve posle vakcinacije u načelu ne postoje.

Kazao je da naročito brine pad obuvata vakcinacije protiv malih boginja, zauški i rubeole MMR vakcinom, koja je u 2021. iznosila 75 odsto na nacionalnom nivou a, kako je naveo, "u jednom gradu 24 odsto".

Konstantinidis je rekao da je potrebna snažna akcija čitavog društva da bi se povratilo poverenje u nauku i medicinsku profesiju.

"Poverenje, koje je postojalo u medicinu i institucije društva, iščezlo je zahvaljujući dezinformacijama", rekao je on.
 

Ocenio je da su mediji, "umesto izvor korektnih informacija, postali dobrim delom izvor dezinformacija", te da su "male boginje i vakcine reprezentativni uzorak te politike".

RTS je naveo na svom sajtu da je Unicef upozorio da je u Srbiji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, nakon što je beogradski Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Epidemiolog Predrag Kon odlazi u penziju
predrag kon

Nakon 40 godina rada

24.12.2022. 15:01

Epidemiolog Predrag Kon odlazi u penziju

Savetnik u Zavodu za javno zdravlje i bivši član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida, epidemiolog Predrag Kon najavio je da će u ponedeljak, 26. decembra zvanično otići u penziju.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve