Zdravlje
03.04.2022. 09:06
Beta

Tatjana Adžić

"Sa koronom nije gotovo"

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da pandemija koronavirusa nije završena i da, prema definiciji, može da traje od dve do pet godina.

"Ono što je izvesno jeste da je virus oslabio, da je postignut solidan kolektivni imunitet, pre svega zahvaljujući imunizaciji stanovništva", rekla je Adžić Vukičević za današnju Politiku.

Prema njenim rečima više od 78 odsto stanovnika u najrazvijenijim delovima sveta primilo je obe doze vakcine, dok je samo osam odsto ljudi u najsiromašnijim zemljama vakcinisano, što može predstavljati dodatnu pretnju čitavom svetu.

Ona je navela da je trenutno u Kovid bolnici u Batajnici na lečenju oko 200 bolesnika, uglavnom starije životne dobi, dominantno u osmoj i devetoj deceniji života, a medju njima je polovina vakcinisanih.

"Bolesnici imaju brojne pridružene bolesti, koje su zapravo i razlog njihove hospitalizacije, a kod nekih prediktor lošeg ishoda lečenja", rekla je Adžić Vukičević.
 

Ona je precizirala da je u jedinici intenzivne nege 20 bolesnika, dok je intubirano 16 pacijenata.

"Od otvaranja Kovid bolnice u Batajnici do danas lečeno je oko 20.000 bolesnika", rekla je Adžić Vukičević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Broj umrlih od korone u svetu porastao za 40 odsto
Koronavirus

SZO

30.03.2022. 19:20

Broj umrlih od korone u svetu porastao za 40 odsto

Broj umrlih od kovida-19 porastao je tokom prethodne nedelje za 40 odsto, međutim broj novozaraženih koronavirusa počeo da opada, navodi se u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve