Zdravlje
29.07.2023. 08:05
R.E.

Istraživanje

Siromašnija deca su češće usamljena

usamljenost, udovica
Izvor: Shutterstock

Usamljenost, iscrpljenost i problemi sa spavanjem se češće javljaju kod učenika iz siromašnijih slojeva nego kod dece koja potiču iz bolje stojećih porodica, rezultati su studije zdravstvenog osiguranja DAK.

Usamljeno i izdvojeno se često oseća 32 odsto učenika. Među decom koja svoj društveni status svrstavaju u nizak, to je slučaj kod čak 50 odsto.

Za studiju je tokom školske godine 2022/23. anketirano više od 14.000 dečaka i devojčica od petog do desetog razreda iz 14 pokrajina. 

"Godinama je opšte poznato koliko je društveno poreklo presudno za uspeh u obrazovanju", rekao je Andreas Štorm (Storm), direktor fonda zdravstvenog osiguranja DAK.

Studija pokazuje i nepravednu podelu što se tiče zdravlja, piše dpa

Da je dobro ili veoma dobro spavalo navelo je 62 odsto anketirane dece. Među decom koja su svoj društveni status opisala kao nizak taj udeo je 47 odsto.

Kod dece sa subjektivno niskim društvenim statusom, autori studije slabije spavanje pripisuju i vremenu koje se provodi uz ekrane.

Da se najmanje jednom nedeljno oseća iscrpljeno, reklo je 53 odsto dece. Među decom sa subjektivno niskim društvenim statusom taj udeo iznosi 63 odsto.

Godinu dana ranije, tokom pandemije, ukupno se 58 odsto dece redovno osećalo iscrpljeno, a među siromašnijima 69 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Afrika je gladna: UN poslale upozorenje
Glad

Katastrofa...

29.05.2023. 19:05

Afrika je gladna: UN poslale upozorenje

Dve agencije UN, Svetski program za hranu (WFP) i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorile su na rizik od gladi u Sudanu, zbog rata, a u Haitiju, Burkini Faso i Maliju zbog ograničenja kretanja ljudi i robe.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve