Zdravlje
07.09.2023. 17:05
Beta

O trošku RFZO

Srbija uvodi obevezan test novorođenčadi na SMA

Fetus, beba
Izvor: Shutterstock

Obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju za novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji počeće od 14. septembra o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Po navodima Fonda, uzorci će biti uzimani u svim porodilištima u Srbiji, dok će analiza uzoraka biti rađena na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
 

"Cilj uvođenja skrininga odmah po rođenju je rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze", piše u saopštenju.

Dodaje se da se osim testiranja na spinalnu mišićnu atrofiju, obavezni skrining o trošku RFZO radi i za fenilketonuriju, hipotireozu i od 2021. za cističnu fibrozu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najskuplji lek na svetu sada se daje i u Srbiji
lekovi, apoteka

Zolgensma

23.08.2023. 10:48

Najskuplji lek na svetu sada se daje i u Srbiji

Zolgensma, najskuplji lek na svetu, od srede počinje da se daje u Srbiji. Lav Teodorović prvo je dete u našoj zemlji sa spinalnom mišićnom atrofijom koje prima tu terapiju u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Očekuje se da će godišnje biti pet do šest kandidata za ovaj lek, kaže za RTS direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve