Zdravlje
28.09.2022. 22:00
R.E.

Bolest krvi

Šta je policitemija vera i kako se leči

krv, laboratorija, vađenje krvi
Izvor: Shutterstock

Udruženje "Lipa“ najavilo je početak kampanje "Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!“, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o bolesti policitemija vera. Tim povodom održan je radni ručak za medije na kome je bilo reči o aktuelnim temama iz oblasti preventive i inovativnih terapija u lečenju pacijenata obolelih od policitemije vere.

"LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa ovim hematološkim malignitetima i svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja o pomenutim karcinomima krvi, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim tretmanima i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj našeg udruženja jeste promocija zdravog načina života“, izjavila je Maja Kocić, predsednica udruženja "Lipa“.

Govoreći o samoj bolesti Prof. dr Andrija Bogdanović, iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije, zaključio je da je policitemija vera maligna bolest koštane srži hroničnog toka koja uz odgovarajuću terapiju omogućava zadovoljavajući kvalitet života obolelih, kao i da u Srbiji od ove bolesti boluje najmanje 1.500 ljudi, odnosno da godišnje oboljeva 100 ljudi.

Asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković, iz KBC Zemun, objašnjavajući značaj ranog otkrivanja, simptome, ali i potencijalne komplikacije izjavila je: "Najčešći simptomi koji se javljaju i pre dijagnostikovanja bolesti su umor, svrab, noćno znojenje ili poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije ili zbunjenost, nelagodnost u stomaku, te je od izuzetnog značaja da se simptomi ne zanemaruju, kako bi pacijent započeo lečenje u što ranijoj fazi i time sprečio ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti“ i dodala da najčešće komplikacije koje se stvaraju kod obolelih od policitemije vere, a koji se ne leče adekvatno jesu infarkt, šlog i tromboze.

"U samom lečenju neophodan je individualni pristup svakom pacijentu. U zavisnosti od simptoma i stadijuma bolesti pacijentima je na raspolaganju sledeća terapija:vađenje krvi (flebotomija), preporučene doze aspirina, citoreduktivna terapija. Težište je na individualizaciji prema karakteristikama svakog pacijenta a inovativna personalizovana terapija ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i sprečavanje razvoja komplikacija“, zaključila je Prof. dr Ivana Urošević, iz Kliničkog Centra Vojvodine.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oktriven gen krivac za retke bolesti krvi
laboratorija

HLH

01.09.2022. 06:05

Oktriven gen krivac za retke bolesti krvi

Kineski naučnici identifikovali su novi gen čija deficijencija može dovesti do hemofagocitne limfohistiocitoze (HLH), retke bolesti krvi opasne po život, objavila je agencija Sinhua.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve