Zdravlje
08.08.2022. 13:00
R. E.

Početak dana je važan

Stvari koje radite ujutru, a loše su po zdravlje

spavanje, krevet, buđenje
Izvor: Shutterstock

Mnogima od nas ustajanje teško pada. Zbog toga odlažemo alarm, pijemo kafu na prazan želudac i pravimo druge greške zbog kojih smo ujutru neraspoloženi i napeti. Pročitajte kojih navika treba da se oslobodite kako bi vam dan bolje počeo.

Za početak, prestanite da koristite "snooze" opciju alarma. Tih 15 minuta vam neće pomoći ako ste nenaspavani, već će vas samo dodatno dezorjentisati, a posle svakog odlaganja alarma biće vam sve teže da se razbudite.

Rešenje je u tome da uvek ležete i budite se u isto vreme. Ova praksa će vam pomoći da ujutru budete odmorniji, čak iako nemate vremena za preporučljivih osam sati sna.

Vikendom smo u iskušenju da nadoknadimo sate sna koje smo izgubili tokom nedelje, ali i ovo je loša navika. Ukoliko tokom radnih dana ustajete rano, a vikendom sebi date oduška do podneva, remetite ciklus spavanja i samo "zbunjujete" organizam, piše WebMD.

Nakon što ste nekoliko puta pomerili alarm, naravno da vam ostaje manje vremena za jutarnje spremanje za posao. Zbog ovoga naglo ustajte i žurite da sve završite. Ovo je takođe pogrešno.

Ukoliko brzo prelazite iz ležećeg položaja u stojeći, krv se naglo sliva u noge, što može da izazove pad pritiska i vrtoglavicu. Umesto ovoga, kada se probudite polako sedite na ivicu kreveta i sačekajte desetak sekundi da se telo navikne na nov položaj.

Bez obzira na to u kolikoj ste žurbi, ne zaboravite da doručkujete, čak iako imate vremena samo za nekoliko zalogaja. Na ovaj način pomažete da se stabilizuje nivo šećera u krvi, a i nećete biti pregladneli kada konačno dođe vreme za prvi obrok tokom dana.

Važno je i da upamtite da kafa nije doručak, međutim ako pijete kafu svakog jutra nije pametno da je preskočite. Organizam je navikao na kofein i ako mu to uskratite, osetićete pad koncentracije tokom dana. Ukoliko pokušavate da smanjite količinu kafe koju popijete tokom dana, počnite postepeno tako što ćete izbaciti popodnevnu šoljicu.

Još jedna stvar koju većina ljudi radi ujutru je da odmah posegnu za telefonom. Ukoliko dan počnete proveravanjem mejlova i naloga na društvenim mrežama, to može izazvati stres i anksioznost.

Dajte sebi malo vremena za razmišljanje i planiranje dana bez distrakcija i gledanja u ekran. Na ovaj način ćete biti bolje koncentrisani i produktivniji tokom dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svako jutro se budite umorni? Ne odlažite alarm, uradite ovo...
buđenje, alarm

Saveti

25.03.2022. 19:20

Svako jutro se budite umorni? Ne odlažite alarm, uradite ovo...

Odlaganje alarma i teško buđenje postalo vam je rutina? Osim toga što ste legli kasno i niste se dovoljno naspavali, postoje i drugi razlozi zbog kojih se budite umorni. Ukoliko imate poremećaj spavanja ili neko drugo stanje koje je krivac za vašu jutarnju pospanost, ne brinite, postoje tretmani za to.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve