Zdravlje
19.01.2023. 04:45
R.E.

Nuka i medicina

Svinjsko srce za čoveka - brže nego što smo mislili

operacija
Izvor: Shutterstock

Hirurzi će za najviše dve godine moći da počnu sa presađivanjem svinjskog srca u ljude, ocenio je Bruno Rajhart, veteran nemačke kardiohirurgije sa Univerzitetske klinike Groshadern (Großhadern).

"U završnoj smo fazi, sve smo isprobali - nedostaju nam još samo adekvatne svinje", rekao je Rajhart.

Naime, svinje moraju imati između 70 i 90 kilograma, inače će im srce biti preveliko za ljudske pacijente. Naučnici zato rade na modifikovanju jedne vrste svinje sa Novog Zelanda, piše dpa.

Hirurzi će prvo početi sa presađivanjem babunima, rekao je Rajhart, koji u sredu puni 80 godina. Pre pilot-istraživanja sa ljudskim pacijentom, majmuni iz eksperimenta treba da prežive godinu dana.

Hirurzi američkog Univerziteta Merilend već su obavili prvo presađivanje svinjskog srca u čoveka. Pacijent, koji je patio od niza teških zdravstvenih problema, je preživeo dva meseca i Rajhart to ocenjuje kao dobar signal.

Rajhartov tim - kolege Kristijan Hagl (Christian Hagl) i Paolo Brener (Brenner) i veterinar Ekart Volf (Eckhard Wolf) iz centra za genetiku minhenskog Univerzitetu Ludvig Maksimilijan (Ludwig Maximilian) - je među globalno vodećim u istraživanju ksenotransplantacije, odnosno implantiranja životinjskih tkiva i organa u humane pacijente.

Pre sedam godina oni su uspešno počeli presađivanje babunima, koji su živeli od tri meseca do pola godine, a zatim bivali eutanazirani.

Za prvu intervenciju na čoveku sve mora da se prethodno uklopi. "Tvrdim da nam ide bolje nego Merilendu pre godinu dana", rekao je Rajhart.

Posle decenija rada, on je u međuvremenu prestao da operiše, ali o presađivanju životinjskog srca čoveku kaže: "Voleo bih da to vidim svojim očima."

Nemačka je, inače, prošle godine ponovo registrovala manje donacija organa i deficit mnoge pacijente primorava da dugo čekaju operaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve