Zdravlje
15.02.2022. 10:44
Tanjug

Ima li kraja?

SZO upozorila na novi talas omikrona...

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Novi talas infekcija prouzrokovan omikron sojem koronavirusa se kreće ka istoku Evrope, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da poboljšaju vakcinaciju i druge mere.

"Tokom protekle dve nedelje, slučajevi kovida-19 su se više nego udvostručili u Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini", izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, a prenosi agencija Rojters.

SZO je, takođe, naglasila stalnu potrebu za merama kao što su brzo testiranje i nošenje maski, navodeći da je do sada zabeleženo više od 165 miliona slučajeva kovida-19 širom evropskog regiona SZO, i 25.000 smrtnih slučajeva u protekloj nedelji.

SZO o omikronu...

Potrebno još vremena

Koronavirus

Potrebno još vremena

06.12.2021. 11:00

SZO o omikronu...

Kluge je poručio da aktuelna zabrinjavajuća situacija, usled plimnog talasa omikrona i delta soja koji još uvek kruži na istoku, "ne predstavlja trenutak za ukidanje mera, za koje znamo da deluju na smanjenju širenja kovida-19".

On je, takođe, pozvao vlade da ispitaju lokalne razloge za niske stope vakcinacije, pošto je, kako kaže, manje od 40 odsto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu, kompletno vakcinisano protiv kovida-19.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO: Mogući novi sojevi
Koronavirus 13.1.2022.

Kraj, ipak, nije blizu

19.01.2022. 11:38

SZO: Mogući novi sojevi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus, uputio je upozorenje svetskim liderima da pandemija korona virusa "nije ni blizu kraja", u uslovima kada neke evropske zemlje beleže rekordan broj novih slučajeva zbog omikron soja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve