Zdravlje
03.07.2023. 21:15
Beta

UNICEF

Tri opštine nagrađene zbog akcija za smanjenje zagađenja vazduha

1
Izvor: Shutterstock

Tri opštine u Srbiji dobile su nagrade u okviru projekta "Škole za bolji kvalitet vazduha" UNICEF-a i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i uz finansijsku podršku Vlade Norveške.

Grad Užice i opštine Raška i Osečina nagrađeni su za najveći napredak u 2023. u preduzimanju akcija za smenjenje zagađenja vazduha, uz saradnju i konsultacije sa mladima na lokalnom nivou.

Nagrađene opštine izabrane su na osnovu konkursa koji je raspisan za 15 jedinica lokalne samouprave, rečeno je na završnom skupu dvogodišnjeg projekta u Botaničkoj bašti u Beogradu.

Grad Užice osvojio je prvu nagradu - solarnu elektranu od sedam kW, dok su Raška i Osečina osvojile po šest prečišćivača vazduha.

Donirana oprema biće instalirana u objektima ili institucijama namenjenim za rad sa decom ili omladinom, a po izgoru tih lokalnih samouprava.

Tri lokalne samouprave su dobile i direktnu tehničku podršku za izradu dokumenata javne politike, čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha, zaštite životne sredine i zdravlja, uz doprinos mladih.

Kako je istaknuto, cilj projekta je bio podizanje svesti o kvalitetu vazduha kod dece i omladine, njihovih roditelja i nastavnika u Srbiji u 46 škola, u lokalnim samoupravama u slivu reka Drine i Zapadne Morave.

Kroz različite kativnosti promovisan je značaj praćenja kvaliteta vazduha, kao i obrazovanja iz predmeta biologije, hemije, geografije, fizike, matematike, informatike, računarstva, tehnike i tehnologije, ali i aktivizam mladih.  

"Brojnim aktivnostima podignuta je svest skoro 20.000 školske dece i mladih, a posredstvom onlajn kampanje doprli smo do više od 520.000 njih", istakla je koordinatorka projekta za oblast klimatskih promena i kvaliteta vazduha UNICEF-a u Srbiji Lidija Kesar.

Ukazala je i da je problem zagađenja vazduha u Srbiji postao komplekasn i da zahteva sistemsko rešenje, ali da dok se do toga ne dođe, prioritet svake lokalne zajednice trebalo bi da bude očuvanje zdravlja dece, a preduslov za to su pravovremene informacije o stanju kvaliteta vazduha.

"Sajt decazavazduh.rs, na kome se prikazuje meranja PM čestica u realnom vremenu, a koji je do sada bio dostupan samo školama, od sada dostupan je svim korisnicima", kazala je Kesar.

Naglasila je i da su mladi ljudi u Srbiji svesni problema zagađenja vazduha i spremni da doprinesu očuvanju životne sredine koje ih okružuje i zato je važno, kako je istakla, da lokalne samouprave nastave da podržavaju mlade da iznose svoja mišljenja o ovom problemu, podstičući ih da budu deo akcija za očuvanje okoline.

Koordinator projekta iz ambasade Norveške u Srbiji Nebojša Cvejanov rekao je da su u okviru projekta postavljeni senzori u školama za praćenje kvaliteta vazduha u relanom vremenu.

"Mislimo da je važno da deca i roditelji znaju kakav vazduh udišu u sredini u kojoj žive. Nadamo se da će ova inicijativa inspirisati i promovisati naučno, pre svega, ekološko obrazovanje u školama", kazao je Cvejanov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve