Zdravlje
22.01.2023. 19:05
R.E./ RTS

Zabrinjavajući podaci

U Srbiji 2022. od malignih bolesti obolelo više od 42.000 ljudi

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Posle bolesti srca i krvnih sudova, građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od malignih bolesti. Najviše su to rak pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac rekao je za "RTS" da svi moramo da krenemo od sebe u prevenciji, kao i da su dve trećine faktora koji izazivaju karcinome faktori na koje možemo da utičemo.

Statistika je upozoravajuća u Srbiji. Prošle godine je preko 42.000 ljudi obolelo od malignih bolesti, dok je oko 20.000 novodijagnostifikovanih pacijenata.

"Najčešće je karcinom pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke oko 4.600, karcinom debelog creva preko 4.000 obolelih", navodi Žegarac.
 

Ističe da statistički gledano svaka osma žena tokom života dobije karcinom dojke.

"Sa druge strane, život je produžen, tako da imamo veći broj onkoloških pacijenata. To je jedan od faktora isto koji utiče", dodaje doktor.

Ukazuje da se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje leči oko 12.000 pacijenata, od čega je 6.000 novootkrivenih malignih pacijenata.

"Prošle godine mi smo imali oko 4.500 operacija, ozračili smo preko 4.000 pacijenata, kod nas se dnevno zrači u proseku 350 pacijenata, a hemioterapiju dnevno primi oko 150 pacijenata, na godišnjem nivou preko 35.000 hemioterapija je primenjeno", rekao je Žegarac.
 

Navodi da je upravo primena hemioterapija "usko grlo" na Institutu, kao i da na tome mora u budućnosti da se radi.

Ukazuje da je prošle godine oko sedamdesetoro dece lečeno na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Moramo proširiti dnevnu bolnicu. Upravo smo dobili dva nova aparata za zračenje, tako da ćemo ukupno imati osam. Oni su već pušteni u rad i uskoro očekujemo prvi pacijenti da budu ozračeni. Na tim aparatima se planira i zračenje dece", rekao je Žegarac.
 

Ukazao je da su bile velike gužve na konzilijumima, kao i da su uveli nova tri termina.

"Imamo liste zakazivanja, veliki broj pacijenata i trudimo se da svi dobiju tretman u predviđenom roku, ali veliki je napor", ukazuje Žegarac.

Ističe da svi moramo da krenemo od sebe u prevenciji.

"Dve trećine faktora koji izazivaju karcinome su faktori na koje možemo da utičemo.Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, bavljenje fizičkim aktivnostima, alkoholizam koji se vrlo često sada na svim skupovima spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma", kaže Žegarac.

Ukazuje da je skrining najvažnija stvar.

"Nama je najvažnije kada nađemo karcinom u pretkliničkoj fazi, u toj fazi kada ga otkrijemo maltene je izlečiv i to je ono na čemu moramo da radimo", zaključio je Žegarac.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

VAŽNO za sve žene i devojke - ne odlažite pregled dojki!
mamograf, dojke, rak dojke

Shvatite ozbiljno

14.10.2022. 06:45

VAŽNO za sve žene i devojke - ne odlažite pregled dojki!

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) Srbije pozvao je žene starije od 45 godina da obave mamografski pregled dojki, a mlađima je preporučio ultrazvučni pregled.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve