Zdravlje
10.07.2022. 19:33
R.E.

Branislav Tiodorović

U Srbiji dominira omikron BA.5

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da i pored rasta broja novozaraženih korona virusom u Srbiji, nema razloga za "neku veliku brigu".

Tiodorović je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) rekao da u odnosu na broj novozaraženih na dnevnom nivou, broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima "mnogo sporije raste".

"Zdravstveni sistem je spreman ali nema razloga za neku veliku brigu, taman posla za paniku. Neki kažu da je sedmi talas već počeo, a ja smatram da još uvek nije", kazao je epidemiolog.

U Srbiji su u protekla 24 sata od posledica infekcije korona virusom umrle tri osobe. a zaraženo je 948, objavljeno je danas na sajtu kovid19.rs. Trenutno je hospitalizovano 154 pacijenta, a na respirtorima je njih sedam. U poslednja 24 sata testirano je 4.260 osoba.
 

Tiodorović je kazao da u Srbiji već dominira omikron BA.5 podtip koji je po njegovim rečima, od osam do deset puta zarazniji od prethodnih varijanti tog soja ali je i dodao da se ne može porediti sa delta sojem koji je kako je rekao, ostavio teške posledice.

"Tu moram da izdvojim hronične bolesnike, starije osobe kao i one sa padom imuniteta koji mogu biti ugroženi i ovim sojem. Njima treba preporučiti da se vakcinišu i četvrtom dozo dok kod ostalih to neće imati značajnog udela", kazao je epidemiolog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona u Srbiji: Brojevi rastu, da li da vraćamo maske?
Korona, kovid ambulanta

Preminule tri osobe

07.07.2022. 17:30

Korona u Srbiji: Brojevi rastu, da li da vraćamo maske?

U prethodna 24 časa u Srbiji su od posledica infekcije virusom korona preminule tri osobe, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 16.141.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve