Zdravlje
22.07.2022. 13:20
R.E

Nova studija

Usamljenost u detinjstu može kasnije dovesti do alkoholizma

Alkohol
Izvor: Shutterstock

Prema novoj studiji, usamljena deca se suočavaju sa povećanim rizikom od zloupotrebe alkohola u mladosti. Veća stopa usamljenosti u detinjstvu je praćena većim stresom u ranoj odrasloj dobi, a to je povezano sa konzumiranjem alkohola, navodi se u studiji.

U studiji koju je sproveo Državni univerzitet u Arizoni, više od 300 studenata je zamoljeno da popune upitnik o svojoj usamljenosti u detinjstvu, trenutnom nivou stresa i navikama konzumiranja alkohola. Procene su pokazale vezu između rane usamljenosti i tenutnih problema.

Autori kažu da je studija sprovedena pre nego što je pandemija dovela do zatvaranja škola i izolacije.

"Nalazi sugerišu na to da ćemo se za nekoliko godina, kako današnja deca odrastaju, možda suočiti sa još jednom krizom javnog zdravlja", rekla je Džuli Patok Pekam, docentikinja psihologije u ASU-u.

"Potrebno nam je više istraživanja o tome da li ublažavanje usamljenosti u detinjstvu može biti način da se poremete putevi koji dovode do poremećaja upotrebe alkohola kod odraslih. Borba protiv usamljenosti u detinjstvu trebalo bi da pomogne u smanjenju konzumiranja alkohola, posebno među ženama", kaže Pekam.

Izveštaj kaže da je" biti usamljeno dete " direktno povezano sa više problema povezanih sa alkoholom. "Percipirani stres bio je direktno povezan sa povećanom oslabljenom kontrolom alkohola", piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate razliku između samoće i usamljenosti?
samoća 23. 2. 2022.

"Granica je jasna"

24.02.2022. 19:05

Da li znate razliku između samoće i usamljenosti?

Tjui-vi Nguen, docent kvantitativne psihologije na Univerzitetu u Durhamu, objasnila je granicu između samoće i usamljenost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve