Zdravlje
13.08.2022. 10:11
Beta-AFP

SZO

Varijante majmunskih boginja dobile nove nazive

laboratorija
Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je preimenovala varijante majmunskih boginja, zamenivši nazive afričkih regiona rimskim brojevima.

Nove varijante imena omogućavaju da se uzme u obzir trenutna realnost bolesti. Iako je je bolest dugo bila ograničena na desetak afričkih zemalja, većina novih slučajeva otkrivena je ove godine u drugim delovima sveta, posebno u SAD, Evropi i Brazilu.

SZO dodaje da sprovodi konsultacije za promenu naziva bolesti, naziva koji se smatra diskriminatorskim, pošto virus nije povezan samo sa majmunima, već se pokazao kod drugih životinja, posebno kod glodara.

Početkom juna 30-tak naučnika, od kojih su mnogi iz Afrike, zatražilo je promenu naziva varijanti bolesti koji ne bi bili "diskriminatorski".

"Postignut je konsenzus da se varijanta koja se pojavila u basena Konga označi kao varijanta I, a zapadnoafrička varijanta kao II", navela je SZO i dodala da je dogovor postignut na nedavnom sastanku na kojem su učestvovali virusolozi i drugi stručnjaci zdravstva.

Dodaje sa da će podvarijante biti imenovane na primer kao Ia ili Ib.

Naziv bolesti, majmunske boginje, predstavlja nasleđe uslova u kojima je bolest otkrivena 1950-ih. Danski istraživači su tada bolest otkrili kod majmuna u svojoj laboratoriji.

Širom sveta je prijavljeno više od 31.665 slučajeva zaraze od kojih 12 smrtnih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje i u Crnoj Gori
doktor

Važno

31.07.2022. 09:34

Majmunske boginje i u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja kod crnogorskog državljanina koji je dobrog opšteg stanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve