Zdravlje
24.11.2023. 19:28

Veliki kašalj

"Tek ćemo videti posledice nevakcinisanja dece"

dete lekar doktor kašalj
Izvor: Shutterstock

Po jedan učenik viših razreda osnovnih škola u Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Idjošu i jedan srednjoškolac iz Malog Idjoša pozitivni su na zaraznu blest veliki kašalj, izjavio je za Magločistač epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki.

On je naveo da je to posledica nevakcinisanja dece proteklih godina.

"I ranijih godina smo sporadično imali slučajeve obolevanja. Sada za mesec dana imamo po školama barem po jednog, koji je sigurno zarazio još nekog... i tek narednih nedelja će biti jasno šta je uradilo nevakcinisanje", ukazao je Bohucki.

Po njegovim rečima, iako je dijagnostika velikog kašlja veoma jednostavna, i u prve dve nedelje se uspostavlja brisom, a potom tesiranjem uzorka krvi, pacijenti u potrazi za dijagnozom često nedeljama lutaju po ordinacijama jer "lekar ni ne posumnja na veliki kašalj".

"Što je osoba starija ima blažu kliničku sliku. To bude dosadan kašalj, koji traje nedeljama ili mesecima i ništa drugo", kazao je epidemiolog.

Dodao je da je vakcinacija od 1960-tih godina bila na visokom nivou, odnosno iznad 95 odsto, ali da je po podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, prošle godine u Severnobačkom okrugu obuhvat vakcinacijom opao na 90 odsto dece u prvoj i drugoj godini života, kada su na programu i vakcina i revakcina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona preti, i dalje
1

SZO

22.11.2023. 08:51

Korona preti, i dalje

Kovid-19 "ostaje pretnja", saopštila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (SZO), četiri godine posle pojave te bolesti koja je odnela milione žrtava i poharala svet i globalnu ekonomiju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve