Zdravlje
25.05.2022. 17:55
Beta

Istraživanje

Verovali ili ne: Sve zube ima samo 16 odsto stanovnika Srbije!

zubi
Izvor: Shutterstock

Sistematski pregledi predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca u Nišu obavljeni tokom prošle godine pokazali su da oko 70 odsto dece ima jedan ili više karijesnih zuba, što je značajno više u odnosu na samo tri godine pre toga, izjavila je Olivera Radulović iz Instituta za javno zdravlje Niš.

"Prošle godine je kod 71,5 odsto predškolaca otkriven karijes, a 2018. godine imalo ga je 28,6 odsto dece. U osnovnim školama karijes je otkriven kod 69 odsto dece, a pre tri godine imalo ga je samo 31 odsto njih", izjavila je Radulović na konfereniciji za medije.

Ona je kazala da su podaci o zdravlju zuba zabrinjavajući na području čitave naše zemlje.

"Prema podacima Insituta za javno zdravlje Srbije u uzrastu od 12 godina sve zdrave zube ima samo 36 odsto dece, a u uzrastu od 15 godina samo 22 odsto dece. Samo 16,5 odsto stanovnika naše zemlje starijih od 25 godina ima sve svoje zube", rekla je Radulović.

Prema njenih rečima, istraživanja pokazuju da 58 odsto stanovnika Srbije pere zube više od jednom dnevno, a 55 odsto procenjuje stanje svojih zuba kao dobro.

"Moramo da se ozbiljno borimo sa faktorima rizika, pre svega sa nepravilnom ishranom, pušenjem i neadekvatnom higijenom zuba i ustiju", izjavila je Radulović.

Kako je kazala Radulović, većina oralnih bolesti mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje ljudi, na pojavu brojnih bolesti i psihičkih poteškoća.

Stomatolog Vladan Marinković sa Odeljenja dečije preventivne stomatologije niškog Doma zdravlja rekao je da se preventiva na ovim prostorima jako teško razvija.

"Naš pacijente svakodnevno pozivamo, a odziv je poslednjih godina manji. Kao razlog se navodi epidemija korona virusa. To je sada često postao izgovor, a posledica je gubitak zuba", istakao je Marinković.

"Možda bi rezultati bili bolji kada bi se građani zakonom obavezali da obavljaju stomatološke preglede i kada bi bili kažnjavani ukoliko to ne učine. Veliki broj zemalja time postiže uspeh preventive", naveo je Marinković.

On je podsetio da su kod nas za decu, od rođenja do kraja školovanja, stomatološke usluge besplatne, uključujući i zubne proteze.

Konferencija za medije održana je u okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, čiji je ovogodišnji slogan "Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve