Zdravlje
26.08.2022. 13:35
R. E.

Saveti za trening

Vežbati intenzivnije ili češće? Istraživanje pokazalo šta je bolje

trening, vežbanje, trbušnjaci
Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da češćim laganim vežbanjem možemo postići daleko bolje rezultate, nego povremenim intenzivnim treninzima. Takođe, svakodnevne lagane vežbe smanjuju rizik od povreda i održavaju bolje opšte stanje organizma.

U istraživanju su učestvovale tri grupe ljudi, jedna čiji članovi su vežbali pomalo svakog dana, druga u kojoj su učesnici imali intenzivan trening jednom nedeljno i treća grupa koja je vežbala lagano samo jednom nedeljno.

Rezultati su pokazali da se najviše napretka primećuje u grupi koja je vežbala pomalo svakog dana, jer kako kažu stručnaci, telo se navikava na povećanu fiziču aktivost i postepeno prilagođava, što vremenom pokazuje bolje rezultate.

Dr Kejti Hil, doktorka u organizaciji Nudj Health, rekla je da je najbolja kombinacija lagane aktivnosti i kretanja svakog dana, sa oko 150 minuta malo intenzivnijeg vežbanja nedeljno i dodala je da je kretanje osnova zdravlja u svim starosnim grupama.

"Važno je da se nakon dana provedenog ispred kompjutera u sedećem položaju dovoljno razdrmamo", kaže dr Hil.
 

Kardiolog Dr Rafael Garsija, takođe smatra da je kretanje jako važno i da bi svi morali da se posvete toj aktivnosti svakodnevno. "Šetnja od jednog kilometra je svakako bolja od sedenja pred TV-om" kaže on.

Pored toga, dr Garsija savetuje vežbanje tri do pet puta nedeljno, kako bi se postigli dugoročni rezultati.

Stručnjaci savetuju kraće periode fokusiranih vežbi za one koji ne vole fizičku aktivnost. Naglašavaju da je važno raditi ih redovno, jer kada se podele u manje delove, ostaju efikasne, a manje opterećuju dnevni raspored osobe.

Najbolji savet za one koji počinju sa vežbanjem je da se ne "zaleću" previše.

Jednostavne vežbe su odlične za početak, jer se kroz njih upoznajemo sa svojim telom i njegovim mogućnostima. Vremenom postaće lakše da se poveća broj ponavljanja ili težina tega, a vežbanje će preći u svakodnevnu zdravu naviku, piše Healthline.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve