Zdravlje
29.12.2022. 12:57
Beta

Zvanično

Voda i vazduh u Nišu: Nema povećane koncentracije amonijaka

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Prema poslednjim merenjima, u Nišu nema povećane koncentracije amonijaka ni u vodi niti u vazduhu, ali iz preostrožnosti voda iz izvorišta Medijana još neće biti korišćena, izjavio je gradski većnik Nenad Stanković.

Po njegovim rečima, na snazi ostaje zabrana pecanja na Nišavi i korišćenje vode iz priobalnih bunara.

"Sve ove mere ostaju na snazi dok ne stigne novo uputsvo republičkog Štaba za vanredne situacije", rekao je Stanković na otvaranju novog parka u niškom Bulevaru Nemanjića.

On je kazao da zbog zatvaranja izvorišta Medijana, nije ugroženo vodosnabdevanje grada, jer se za tu namenu koristi voda iz drugih izvorišta.

"Uzimanjem uzoraka vode u Nišavi kod sela Prosek i 300 metara nizvodno od izvorišta Medijana utvrdjena je koncentracija od 0,05 miligrama amonijaka po litru što je u skladu sa pravilnikom Ministarstva zdravlja", istakao je Stanković.

On je kazao da se, nakon curenja amonijaka iz prevrnute cisterne kod Pirota, voda sa izvorišta Medijana svakodnevno proverava, a 30 analiza sa tog izvorišta pokazalo je da nema povećanih koncetracija amonijaka.

Uzimanjem uzoraka vazduha na tri mesta u Nišu, dodao je on, utvrđeno je da nema povećanih koncentracija amonijaka u vazduhu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Pirotu postavljena merna stanica: Prati koncentracije amonijaka
Pirot

Ministarstvo

27.12.2022. 11:13

U Pirotu postavljena merna stanica: Prati koncentracije amonijaka

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je da je u Pirotu postavljena mobilna automatska merna stanica koja prati koncentracije amonijaka i drugih hemijskih jedinjenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve