Zdravlje
03.08.2022. 06:00
R. E.

Pokazalo istraživanje

Zbog ove hrane nam mozak brže stari

Hrana
Izvor: Shutterstock

Poznato je da ultra-prerađena hrana nije dobra za zdravlje. Viršle, smrznute pice, fabrički sosevi i druge slične namirnice, nam olakšavaju život jer skraćuju vreme pripreme obroka, ali takođe dovode do gojaznosti, problema sa srcem i krvnim sudovima, dijabetesa...

Međutim, nova studija pokazuju da konzumiranje ovakve hrane dovodi i do pada kognitivnih sposobnosti, piše CNN.

Termin "ultra-prerađena hrana" obuhvata, između ostalog, industrijski proizveden hleb, mesne prerađevine, gazirana pića, slane grickalice...

Rezultati istraživanja predstavljenog u ponedeljak, na Međunarodnoj konferenciji o Alchajmerovoj bolesti, pokazuju da ultra-prerađena hrana može izazvati propadanje delova mozga koji su zaduženi za sposobnost obrade informacija i donošenja odluka.

U ovoj studiji, koja je trajala 10 godina, učestvovalo je više od 10,000 Brazilaca. Na početku i na kraju studije, ispitanici su radili test kognitivnih sposobnosti.

"Kod ispitanika koji su svakodnevno unosili više od 400 kalorija kroz ultra-prerađenu hranu (npr. porciju pomfrita ili jedan hamburger), zabeležen je za 28 odsto brži pad kognicije, u poređenju sa ljudima koji su unosili manje od 400 kalorija ovakve hrane", kaže koautorka studije Natalija Gonkalves.

"Iako je potrebno još istraživanja, rezultati ove studije pokazuju koliko značajnu ulogu pravilna ishrana ima u očuvanju zdravlja mozga", objašnjava Rudi Tanzi, profesor neurologije na Hardvardu i dodaje da je "najveći problem sa ultra-prerađenom hranom je taj što sadrži mnogo šećera, soli i masti, što sve izaziva upale u organizmu, koje su možda najveća pretnja zdravom starenju."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrana koja poboljšava koncentraciju
Zaboravnost

"Šta sam ono hteo..."

08.07.2022. 17:10

Hrana koja poboljšava koncentraciju

Ukoliko ste zaboravni, rasejani i teško vam je da se fokusirate, važno je da znate da niste jedini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve