Zdravlje
11.05.2022. 20:10
R. E. / Brightside

Istine i zablude

"Zdrava" hrana koja to nije

Sporty,Woman,Eating,Protein,Bar,And,Drinking,An,Amino,Acid
Izvor: Shutterstock

Zdrava ishrana je preduslov zdravog života. Ni jedan suplement neće nadomestiti sve hranljive sastojke koji su organizmu potrebni.

Nažalost, današnju ishranu karakterišu nepravilni i nedovoljno izbalansirani obroci. U njima ima previše masnoća, mesa i testa, a malo mlečnih proizvoda, voća i povrća.

Mnogi od nas osećaju krivicu kada se duže vreme hrane na ovakav način, pa donesu odluku da će promeniti ishranu. Međutim, niti težina počinje da se smanjuje, niti se osećamo zdravije.

Ovo se dešava zbog toga što često posežemo za hranom koja se reklamira kao zdrava, a zapravo nije. Naprotiv, može da izazove više štete nego koristi. Pročitajte koje su to namirnice koje bi trebalo izbegavati.

Energetske pločice

Kada smo u žurbi i preskočimo obrok, mnogi od nas odluče da zavaraju glad proteinskim pločicama, koje se reklamiraju kao užina koja će nam dati energiju.

Međutim, mnogi proizvođači žele da pojačaju ukus, pa u ove pločice dodaju velike količine šećera ili nekvalitetne zaslađivače. Zbog toga će se često konzumiranje ove "zdrave" užine, zapravo negativno odraziti na vaše zdravlje.

Radije se odlučite za domaću varijantu, a recept pročitajte ovde.

Losos

Losos je do nedavno smatran jednom od najzdravijih vrsta ribe na svetu. Međutim, losos kojeg kupimo u supermarketu je uzgajan na farmama, a nije ulovljen u divljini.

Istraživanja fjordova u Norveškoj u kojima se nalaze farme lososa, pokazala su da je okolina u kojoj ribe žive veoma zagađena bakterijama, pesticidima i drugim hemikalijama, što sve negativno utiče na kvalitet mesa.

Sokovi bez šećera

Mnogi napici na čijim ambalažama piše "bez šećera" ili "nula kalorija" dovode nas u zabludu da će nam pomoći da izgubimo ili makar da ne dobijemo na težini.

Međutim, neke studije su pokazale da previše često konzumiranje veštačkih zaslađivača kojih su ova pića puna, može čak dovesti do povećanja telesne težine i razvijanja metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom je, uslovno rečeno, novo oboljenje koje karakteriše insulinska rezistencija i gojaznost u predelu stomaka.

Proteinski šejkovi

Proteinski šejk je piće u kojem je rastvoren protein u prahu, koji se dobija iz biljaka, jaja ili mleka. Ove šejkove često piju ljudi koji se bave sportom ili aktivno treniraju kako bi podstakli razvijanje mišića.

Sami po sebi, ovi praškovi nisu opasni, ali nemoguće je utvrditi da li proizvođači ističu na ambalaži baš sve sastojke. Neki od ovih šejkova mogu da sadrže velike količine šećera i pojačivača ukusa, što može dovesti do povećanog nivoa glukoze u krvi.

Kokice

Ova popularna grickalica se uglavnom sastoji od zdravih ugljenih hidrata i proteina, što je čini, ne samo dijetalnom, već i zdravom. Međutim, kokice se jedu uz veliku količinu soli zbog čega su drastično manje dobre za zdravlje.

Takođe, kokicama koje su pogodne za spremanje u mikrotalasnoj rerni, su često dodati pojačivači ukusa (ukus sira, putera...) koji su veoma nezdravi, a sadrže i veliku količinu trans masnih kiselina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Recept za najbolju užinu protiv prolećnog umora
hrana, jelo

Ukusno i zdravo

28.03.2022. 20:10

Recept za najbolju užinu protiv prolećnog umora

Glavni simptom prolećnog umora je manjak koncentracije. Slabost koju mnogi osećaju je posledica promenljivih vremenskih prilika kojima se telo teško prilagođava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve