Zdravlje
29.10.2023. 20:25

Da li znate?

Zle misli su opasnije od nekih bolesti

mozak, glava, razmišljanje
Izvor: Shutterstock

Otac Tadej je rako: "Kakve su ti misli, takav ti je život".

O tome koliko su naše misli važne govorila je i Helena Rerih, filozof i pisac: "Misao je organska tvorevina, može se pratiti. Čak i jednostavni instrumenti mogu otkriti pojavu misli. Misao čak utiče na temperaturu tela i težinu čoveka. Ovu razliku možete primetiti izvođenjem jednostavnog eksperimenta, koristeći osetljive skale i precizno merenje različitih misli."

Ona je tvrdila da misli ne utiču samo na život pojedinca, već i na sudbinu celih naroda. Zbog toga je svaki pojedinac odgovoran za svoje misli i, prema njenim rečima, za svoje reči. Isticala je da čovek treba da vodi računa ne samo o izgovorenim rečima ili delima, već pre svega o svojim mislima.

Naglašavala je da, dok čovek izgovori jednu reč, u njegovoj glavi se rađa deset malih misli. Iako se možda čine nevažnim, ne treba ih potcenjivati, jer imaju moć da oblikuju našu stvarnost.

Po njenim rečima, male misli su poput kamenčića koji čini trotoar. Svaka od tih malih misli doprinosi izgradnji našeg obrasca razmišljanja. Naše misli ne samo da oblikuju naše postupke, već i svet oko nas. Male misli privlače slične vibracije i materijalizuju se u našem okruženju.

"Zle misli su kao bacili, zaraznije i opasnije od svih bolesti", istakla je Helena Rerih. Da biste se zaštitili od ovih destruktivnih misli, morate pažljivo čuvati i održavati čistoću svog uma, savetovala je. 

Istovremeno, Rerih nas je podsetila da svakog trenutka stvaramo ili uništavamo, jer svet je prepun kontradiktornih misli. I mnoge bolesti i tragedije proizlaze iz negativnih misli. Stoga je od suštinskog značaja da prepoznamo svoju odgovornost za kvalitet našeg razmišljanja.

U svojim spisima, Helena Rerih nudi smernice o tome kako da očistimo i "lečimo" svoje razmišljanje. To zahteva svesno organizovanje naših misli, zaustavljanje neželjenih misli koje se pojavljuju i očuvanje pozitivne orijentacije.

Ako imate velike ciljeve, fokusirajte svoje misli na njih. Svaka misao može pomoći da se što brže krećete prema ostvarivanju tih ciljeva. Ipak, treba biti svestan da i najmanja misao može poljuljati našu odlučnost i razbijati naše najplemenitije namere.

Čovek ne može graditi nešto lepo dok mu um preplavljuju nasumične misli.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve