15 ZABORAVLJENIH CRTANIH FILMOVA NAŠEG DETINJSTVA

15 ZABORAVLJENIH CRTANIH FILMOVA NAŠEG DETINJSTVA


Nedavno smo se podsetili jednog od omiljenih crtanih filmova sve dece devedesetih, “Negde daleko u zemlji snova”, ili kako ga svi popularno zovu – “Umočiću”. Međutim, osim njega, postoji mnogo zaboravljenih crtaća za koje današnja deca i ne znaju da postoje. Danas su na tv ekranima neki novi heroji poput Maše i medveda, Elze i Ane, Pingvina sa Madagaskara i sl., pa mnoga deca i ne znaju za one junake koji su njihovim roditeljima mamili osmeh na lice. Zato ćemo se sada podsetiti nekih od legendarnih crtanih filmova koji i danas brojnim generacijama bude nostalgiju za nekim srećnijim vremenima.

1. Beti Bup

Beti Bup je animirani lik iz crtanog filma koji je bio popularan tokom 1930-ih godina.O njenoj popularnosti svedoči i to što se njen lik još uvek pojavljuje na odevnim predmetima, nakitu, ukrasima itd. Slobodno možemo reći da je simpatična crnokosa devojka postala brend, a njen lik je, inače, napravljen prema pevačici Helen Kejn, koja je poslužila kao model.

Beti bup, photo: printscreen

2. Studenko

Verovatno prva asocijacija na ovaj crtani jeste čuvena rečenica “Briga me za zimu, briga me za sneg, krzno mi je toplo, ja sam pravi medved”. Studenko je priča o neposlušnom medvediću koji beži od kuće uveren u to da mu hladnoća ne može ništa. Naravno, on upada u nevolju iz koje ga izbavlja jedan vilenjak, a verovatno ne postoji osoba koja je gledala ovaj crtani, a da se ne seća scene kada se ledenice pretvaraju u šarene lizalice. Medvedić se na kraju vraja majci, a deca su jasno mogla da vide pouku – neposlušnost se ne isplati.

studenko, photo:printscreen

3. Tom i Džeri

Najpopularniji mačak i miš svih vremena, svakako su Tom i Džeri. Nema deteta koje nije jedva čekalo da počne ovaj crtani i da, uz osmeh, gleda nove avanture ova dva ljuta neprijatelja. Smicalice koje miš Džeri neprekidno pravi kako bi iznervirao mačka i Tomovi uzaludni pokušaji da ulovi miša zabavljali su mališane širom sveta. Ipak, iako se ne podnose, Tom i Džeri ne mogu jedan bez drugog jer bi im to dane učinilo dosadnijim.

tom i džeri, photo:printscreen

4. Pera Detlić

Kada se spomene ime Pere Detlića, svi će se prvo setiti njegovog simpatičnog smeha. Ono što je, možda, i najzanimljivije jeste legenda o nastanku ovog crtanog filma. Naime, priča se da je jedan dosadni detlić pravio probleme mladom bračnom paru na medenom mesecu. Taj bračni par bili su Volter Lanc i Grejs Steford. Tako je, jedne večeri, ovaj detlić dao ideju Volteru (mada postoji i verzija po kojoj je to bila ideja njegove žene) i tada je nastao jedan od najpopularnijih crtaća svih vremena.  Pera Detlić čak je dobio i svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

pera detlić, photo:printscreen

5. Mornar Popaj

Lik mornara Popaja koji dobije neverovatnu snagu nakon što pojede spanać najpre je nastao upravo za reklamu jedne fabrike koja proizvodi ovo jelo. Nastao je 1919. godine, a tek 10 godina kasnije ušao je u stripove, dok je svoju filmsku premijeru imao u epizodi “Beti Bup sreće mornara Popaja”. Svoju popolarnost dostigao je u seriji crtanih filmova u kojima zli Badža pokušava da preotme njegovu voljenu Olivu. Osim Badže, iz epizode u epizodu, Popaj se sreće i sa mnogim drugim neprijateljima koje, zahvaljujući spanaću, uspeva da pobedi.

Popaj, photo:printscreen

6. Looney Tunes

Ova serija crtaća o životinjama koje žive kao ljudi i dolaze u međusobne sukobe, najpoznatija je po tome što okuplja tako veliki broj likova na jednom mestu. Kroz epizode čuvenog crtaća prošli su: simpatični sivi zec – Duško Dugouško, nervozni i smešni Patak Dača, umiljata žuta ptičica Tviti, mačak Silvester, strašni Tasmanijski đavo, Gica Prasić, petao Sofronije, bakica, Pepe le Tvor, Elmer Davež, Marsovac Marvin, Sima Strahota i mnogi drugi. Neki likovi su se pojavljivali u svakoj epizodi, neki ređe, ali zajedno čine jednu skupinu koje se svi rado sećamo.

looney tunis, photo:printscreen

7. Cipelići

Krajem osamdesetih godina na tv ekranima počeli su da se prikazuju Cipelići. Neobična priča čiji su glavni junaci cipele, brzo je prirasla za srca svih onih koji su odrastali u to vreme. U izmišljenom gradu, Cipelgradu, cipele oživljavaju kad god stari obućar zalupi vrata i podigne prašinu za sobom. Tada ovi neobični junaci počinju da žive svakodnevnim životom i druže se jedni sa drugima. Neka od imena ovih crtanih junaka su: Nanulina, Popka Bebić, Gilda van Klompić, Šunjalo, Pirueta, Čarli, Šljapko Lokvić, Skituljko, Devetar Cokulić, Milek Čizmić.

cipelići, photo:printscreen

8. Plava princeza

Ovaj crtani stigao nam je, takođe, krajem osamdesetih godina i to iz Japana. On je sinhronizovan na srpski jezik, što je deci u našoj zemlji omogućilo da bez problema uživaju u avanturama ove devojčice. Radnja crtaća počinje tako što zemljom izvora zavlada nemilosrdni Škorpion kom je voda najveći neprijatelj. Zbog toga, on je zatrpao Izvor života, a na put mu je mogla stati samo neobična devojčica, nazvana Plava princeza. Ukoliko ona dospe na presto pre potpunog pomračenja sunca, Izvor života bi ponovo proradio i ništa više ne bi moglo da ga zaustavi.

plava princeza, photo:printscreen

9. Brzi Gonzales

Brzi Gonzales je još jedan miš iz crtanih filmova koji je bio idol među mališanima. U belom odelu i sa ogromnim žutim sombrerom na glavi, potpuno se izdvajao od ostalih likova iz crtaća. Njegova glavna karakteristika je simpatičan meksički naglasak i sposobnost da trči neverovatno brzo. “Ándale! Ándale! Arriba! Arriba!”, reči su koje uzvikuje kad god ga drugi miševi pozovu u pomoć, uglavnom zbog napada bezobraznog mačka Silvestera.

Brzi Gonzales, photo:printscreen

10. Ptica Trkačica i Kojot

Pomalo podsećajući na čuvene Toma i Džerija, Ptica Trkačica i Kojot svakodnevno se bore jedno protiv drugog. Dok Kojot neprekidno pokušava da uhvati pticu, nailazi na brojne pustolovine boreći se sa njenom brzinom. Gladni Kojot izuzetno veruje u svoju genijalnost, a bezobrazna Ptica Trkačica samo čeka da mu priredi novu smicalicu.

kojot i ptica trkačica, photo:printscreen

11. Miki Maus

Najpopularniji miš svih vremena nastao je još davne 1928. godine i od tada je njegov lik pretrpeo razne izmene, ali mu se popularnost nikad nije smanjivala. Vremenom, uz Mikija počinju da se pojavljuju i njegova draga Mini Maus i ljubimac, pas Pluton. Inače, Miki Maus je prvi crtani junak koji je, na svoj 50. rođendan, dobio zvezdu u Holivudu.Miki Maus, photo:printscreen

12. Vitez Koja

Ovaj crtani govori o kornjači superheroju, Vitez Koji, i njegovom vernom drugu psu, Mlati Zamlati. Kada se neko nađe u nevolji, samo pozove telefonom i kaže: ” Centrala, mogu li dobiti Vitez Koju?”. Simpatični heroj svoju akciju otpočinje uzvikokm “Pokret!”. Glavno oružje mu je iskrivljeni mač, a čitava priča nastala je kao parodija na superheroje koji natprirodnim moćima spašavaju svet. Naime, ovaj junak nema nikakve super moći, a čak mu je i mač iskrivljen.

Vitez Koja, photo:printscreen

13. Poručnik Draguljče

Poručnik Draguljče je pas koji ide u borbu protiv kriminalaca. On upada u brojne zanimljive situacije, a pored simpatičnog smeha koji ga karakteriše, poseban je i po tome što vozi oronuli automobil koji se raspadne kad god zalupi vratima.

draguljče, photo:printscreen

14. Porodica Šalabajzerići

Crtani, koji će ostati upamćen po rečenici “Prokleti Krsta Krstić”, koja se i danas rado citira, bio je veoma popularan 90-ih godina. Porodicu Šalabajzerić čine: tata meda, njegova žena i ćerka Zumbulka.

šalabajzerići, photo:printscreen

15. Mumijevi

Porodica belih, trbušastih trolova nalik na nilske konje, takođe je bila jedna od omiljenih među mališanima. Njihova kuća nalazi se u Dolini Mumijevi, negde u šumama Finske. Porodicu čine: Mama Mumi, Tata Mumi i Mumi.  Pored njih, tu su i: Hemuli, Njušo, Svire, Mumka, Mala Mu, Mume itd.

mumijevi, photo:printscreen

“UMOČIĆU”: Ono što niste znali o čuvenom crtanom filmu koji je obeležio detinjstva devedesetih

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar